Doorgaan naar hoofdcontent

Voetbalpizza

Niet dat het gisteren voor de uitslag heeft uitgemaakt, maar wij hebben in ieder geval lekker gegeten. Vooral de helft met chorizo was lekker pittig. Begin met het maken van een broodmix, begin hier op tijd mee.

Ingrediënten voor het deeg

 • 1/3 volkoren meel
 • 2/3 wit meel
 • samen 700 gram zodat ik ook nog twee extra bodems kon maken om in te vriezen (ik heb ze 5 minuten voorgebakken en daarna ingevroren)
 • 3/4 blokje verse gist
 • schepje suiker
 • theelepel zout
 • vier eetlepels olijfolie
 • 400 ml water

 1. Wegens tijdgebrek heb ik de broodmachine gebruikt voor het kneden van het deeg (nu weet ik waar de uitdrukking 'het rijst de pan uit' vandaan komt). Los de gist met de suiker in 100 ml warm water op (38°C). Laat 5 minuten staan.

 2. Doe eerst het resterende water (300 ml), het water met de gist, de olie en het zout in de broodmachine, vervolgens het meel. Zet hem op stand 'deeg maken', of check de gebruiksaanwijzing van jou machine.

 3. Zelf kneden is ook leuk als je meer tijd hebt.
Ingrediënten voor topping

Bodem om in te vriezen
Verwarm de oven voor op 250°C. Bestuif het werkvlak met bloem. Sla een keer op het deeg om de lucht eruit te drukken. Rol het uit tot een rechthoekige of ronde lap die op je bakplaat past. Bestrijk met tomatensaus. Je kunt hem verder met van alles beleggen, bijvoorbeeld zo voor een voetbalpizza:

Ingrediënten voor de topping
 • Parmezaanse kaas
 • spinazie
 • mozzarella
 • chorizo met stukjes rode paprika en olijf aan de ene kant
 • champignons, stukjes gele paprika aan de andere kant, gearrangeerd tot een heus voetbalveld.

Bak de pizza 15-20 min. in het midden van de oven.


Beetje olijfolie eroverheen sprenkelen, biertje erbij en de pizza is klaar voor onder het voetbal.


En mocht de wedstrijd tegenvallen, de pizza hopelijk niet!

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…