Doorgaan naar hoofdcontent

Andijviestamppot, en een wonderlijk kopje koffie

Da's nou grappig. Ik zat vanmorgen klaar om een stukje te schrijven maar er kwam helemaal niks. Ik bladerde door mijn eet-foto-archief. Gister had ik nieuwe foto's gemaakt maar het fototoestel lag nog beneden en ik was te lui om het te halen.

Ik heb vanmorgen een rozenkrans van het Heilige Hart van Maria gebeden.
Het gebed van Isidorus van Sevilla bij het opstarten van de computer.

Maar ik had nog steeds geen inspiratie. Inmiddels was het lunchtijd. Er lagen nog garnalen en een rode poon van gisteren. 'k heb de boel opgebakken met wat knoflook en rode peper, met een stukje toast met roomboter. De smaak was goed maar geen foto waard. Ondertussen kwam het mij zo voor dat ik niet zoveel moest nadenken, en niet moest doen alsof mijn inspiratie werkelijk slechts uit mijn overwerkte brein ontsproot. In-spiratie, wie in-spireert ons? 

Wij hebben een espresso-apparaat. Je schuimt melk, zet koffie en giet die bij de melk. Liefst snel en trefzeker, zonder morsen. Tot zover mijn barista-kwaliteiten. En nou komt 'ie, tadaaa... Dit is niet een foto van het internet geplukt, dit is werkelijk mijn eettafel:

Kopje cappuchino met een hartje erin. En een punt.
Het onbevlekt hart van Maria.
Punt.

Da's mooi zeg.
Zo maar in mijn koffiekopje.

Nu ik toch in de weer ben met het fototoestel dan ook maar meteen de maaltijd van gisteren. Heel gewoon, hollandse kost: stamppot rauwe andijvie, niet helemaal rauw en niet teveel andijvie voor BUD, met gehakt en uitgebakken ontbijtspek (bij gebrek aan 'gewone' spekjes).

Jakkes, wat is dit, denkt u. Het bewijs dat er geen luizengif op deze andijvie zat.
En dat ik hem gewassen heb.


Andijviestamppot


Ingrediënten voor 3 personen

 • 850 g aardappelen
 • kleine struik andijvie
 • scheut melk
 • klont boter (of spekvet)
 • 250 g rundergehakt
 • spekjes (ontbijtspek kan ook)

 1. Schil, kook en pureer de aardappelen.

 2. Bak het spek uit. Haal uit de pan. Bak het gehakt rul met wat peper, zout en paprikapoeder.

 3. Voeg een scheut melk toe, peper en zout en wat nootmuskaat.

 4. Was de andijvie en snijd hem in reepjes. Meng het door de puree.

 5. Serveren met het gehakt en spek.

Ik heb meteen de culinaire ring uitgeprobeerd, die tot op heden onaangeroerd in de kast lag:
Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…