Doorgaan naar hoofdcontent

Vrijdag zonder vlees

Het is alweer maandag. Vrijdag zat ik nog in een hotelletje in de duinen op onze minihuwelijksreis.Net kerstmis geweest. Ik was me er eigenlijk niet van bewust dat het vrijdag was. Dat werd ik me plots tijdens het rijke ontbijt. Na het eten van een croissant met dik roomboter en jam, en een broodje met kaas en... ham. Sinds een jaar eet ik geen vlees meer op vrijdag.

Zeker in het begin was dat wennen en regelmatig werd ik me tijdens het eten van een boterham met leverworst bewust dat het vrijdag was.

We waren van plan die dag terug te gaan naar ons nieuwe lievelingsrestaurantje in Schoorl, voor het wildmenu met spruitjespuree en reerug. Niet dus. STUD keek wat sip. Wat is het nut van dit vasten, kun je je afvragen. De andere 6 dagen mag je wel vlees eten. Je kunt ook heerlijk vis of vegetarisch eten.

1. als je per ongeluk wel vlees eet, denk je bij de volgende maaltijd makkelijker 'dan kan ik nu ook wel vlees eten'. Dat geldt ook voor andere fouten die je maakt. Eén fout leidt tot meer fouten, want 'het maakt toch niet meer uit', zeg je tegen jezelf.
2. je moet ervoor uitkomen dat je gelooft en dat je daar ook naar handelt.
3. op dezelfde dag laten veel mensen het eten van vlees na, om een reden namelijk het herdenken van de kruisdood van Jezus. Ook al ben je de enige in het restaurant of waar dan ook, wereldwijd gezien ben je in groot gezelschap. Je bent niet de enige.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…