Doorgaan naar hoofdcontent

Crisis in Eenheid

Ik verkeer een beetje in een crisis, als bloggter.
Voor wie wil ik schrijven:

 • Niet-gelovigen
 • Christenen
 • Katholieken
 • Orthodoxe katholieken
 • Niet zo orthodoxe katholieken
 • Protestanten
 • Nederlanders
 • Wereldwijd (Engelstalig)

Wil ik:
 • Gelovigen in hun geloof steunen
 • Niet zo gelovigen overtuigen
 • Helemaal niet gelovigen overtuigen
 • Het geloof aan iedereen uitleggen

Ik wil in ieder geval over geloof schrijven. Het gesprek aangaan en leren van elkaar. Soms heb je een leuk en leerzaam gesprek. Maar soms is het onderwerp ‘geloof’ moeizaam. Je wilt op niemands tenen trappen en soms staan mensen op jouw tenen. Kun je ze dan je andere voet toekeren?

Mensen van het protestants geloof vind ik leuk om mee te praten. Dat leidt altijd wel ergens toe. Ongelovigen vind ik moeilijk, niets gaat er bij hen in. Maar wat zijn katholieken zelf soms ook lastig.

Afgelopen woensdag waren er bij de dagelijkse mis twee nieuwe gezichten. Tijdens de koffie hadden we het over oecumenische vieringen. Sinds vorig jaar is er als er een oecumenische zondagsdienst is, ook een eucharistieviering, omdat deze kerk het eucharistisch centrum is van de grotere parochie en het bisdom heeft besloten dat er elke zondag een eucharistieviering in het eucharistisch centrum moet zijn.. Vroeger kwam de eucharistieviering te vervallen als er een oecumenische viering was. Nu moet je dus kiezen waar je heengaat. 

Houden van eucharistie èn van oecumene, ik denk dat het kan en sterker nog, dat het de bedoeling is.


'Wij kunnen Hem alleen ontvangen, wanneer wij onder elkaar één zijn.'
'Wij kunnen niet met de Heer communiceren, wanneer we niet met elkaar communiceren.' 
'De Eucharistie is, en dat willen we herhalen, het Sacrament van de eenheid.'

Bron: homilie van paus Benedictus XVI, 2005-05-29: Aan de zondagse misviering deelnemen en zich door het Eucharistische Brood laten voeden is voor de Christen een noodzaak.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…