Doorgaan naar hoofdcontent

Driekoningentaart (frangipane) en bietensoep

Dit jaar moest ik het bakken van de driekoningentaart overslaan, ik had er stomweg de kracht niet voor doordat ik geveld was geweest door een flinke griep. Ik moest mijn krachten sparen voor het driekoningenspel waarin ik de engel speel. Vanavond is de eerste voorstelling, er volgen er nog twee. Ik moet, als engel, het hele stuk staan, dus dat is best wel zwaar.

Jammer want hij is heerlijk! Met zelfgemaakte spijs van amandelmeel. En natuurlijk een boon erin.

Ingrediënten

 • 9 plakjes roomboterbladerdeeg
 • 125 gr amandelmeel (of blanke gepelde amandelen)
 • 100 gr roomboter
 • 100 gr fijne suiker plus een beetje extra
 • 3 stuks eieren (kamertemperatuur)
 • 2 el bloem
 • 1 stuks hele amandel of porselein figuurtje

Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 225°C (heteluchtoven 200°C). Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Maal of rasp de amandelen op een fijne rasp, bijvoorbeeld in de foodprocessor.

Klop de boter met de suiker romig, totdat het niet meer knarst. Roer één voor één twee eieren erbij. Zeef de bloem erboven, strooi de amandelbloem erover en spatel het luchtig door elkaar.

Leg, steeds verspringend, 4 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze zover uit, dat je er een cirkel van 26 cm uit kunt snijden. Doe hetzelfde met de andere 4 deegplakjes en leg de restjes deeg van de eerste cirkel ook op de stapel. Leg één deeglap op de bakplaat.

Klop het derde ei los met 1 eetlepel water en 1 eetlepel suiker en bestrijk het deeg hiermee. Verdeel het spijsmengsel over de deeglap, maar laat een rand van 3 cm vrij. Bol de vulling naar het midden toe op.

Stop de hele amandel of het figuurtje van porselein in de vulling. Dek de vulling af met de tweede deeglap. Druk de naden op elkaar en knijp de deegrand tussen duim en wijsvinger naar boven. Steek (met een appelboor) een gaatje uit het deegdeksel.

Kwast het deeg in met de rest van het losgeklopte ei. Bak de taart onderin de oven in 35 minuten
.


Vóór de toneeluitvoering aten we samen. Bietensoep. Extra lekker omdat:
 • ik hem niet zelf  hoefde te koken
 • hij supergezond en lekker pittig is
 • ik hem binnen kreeg zonder te knoeien op mijn witte jurk
 • mijn maag er vandaag weer tegen kan

Bietensoep

Ingrediënten

 • blokjes bieten en pastinaak
 • gesnipperd uitje
 • 'geheim kruidenmengsel'
 • verse geraspte gember
 • zout
 • groentebouillon-pasta (miso)

Groenten en gember samen aanbakken in wat olie. Water toevoegen en koken. Op het laatst naar smaak groentebouillon-pasta toevoegen.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…