Doorgaan naar hoofdcontent

Briochebrood met hartige vulling voor Pasen

't Lijkt misschien een beetje raar om met Pasen achter de computer te verdwijnen, maar na drie drukke dagen is het wel heel erg fijn met z'n drietjes! Al zijn we niet verdwenen hoor. Wat een drukke dagen, met school en werk. Donderdagavond de generale repetitie van het Paasspel en zaterdagavond de uitvoering. Tussendoor (veel) boodschappen, voorbereiden van de paaslunch en het maken van een salade voor de toneelploeg. En dan de paaswake zaterdag. Maar wel heel fijn allemaal.

Het mooiste was vanmorgen.


BUD kwam de trap afgedonderd (kedeng kedeng boem, kedeng kedeng boen). Is het al zo laat, dacht ik, mijn ogen waren nog niet in het stadium om op de wekker te kunnen kijken. 'Het is kwart voor zéven, veel te vroeg', had STUD al gezien. 'Nee hoor', zei BUD met een stalen gezicht. 'Gisteravond heb ik alle klokken in mijn kamer verzet, en het is kwart voor ácht'. Het is waar, maar de biologische klok die in mij schijnt te tikken is niet zo snel verzet als de elektronische klokken! Gelukkig mocht ik me nog even omdraaien terwijl BUD en STUD ontbijt gingen maken.

Op de foto boven zie je een gehaktballetje met een kwartelei. Verder was er een gevuld brood van brioche-deeg. En broodjes.

Briochebrood met hartige vulling


Ingrediënten

200 g niet te koude boter
350 g bloem
10 g gedroogde gist
5 g zout
2 eieren + het eiwit dat je bij de vulling overhoudt

Vulling:
5 witte asperges, geschild en houtige uiteinden verwijderd
5 plakken achterham (of gerookte zalm)
1 losgeklopte eierdooier

Kneed de boter met bloem, gist, zout en eieren tot een soepel deeg. Laat afgedekt 1,5 uur rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 200°C. Kook de asperges 10 minuten. Laat ze afkoelen. Rol elke asperge in een plak ham. Rol het deeg uit tot een dikke lap. Leg de asperges erop en vouw het deeg eromheen. Bestrijk met een eierdooier. Bak in 20 min. goudbruin en gaar.

Snijd, als het is afgekoeld, in plakken dwars op de asperges.


Daar is ze weer, ditmaal in functie.

Lekker weer opgeruimd.
Op zijn paasbest!


Het witte uiltje kreeg ik van Opa en Oma.
De andere uiltjes moeten nog aan hem wennen.
Komt wel goed.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…