Doorgaan naar hoofdcontent

Selderiesoep en bananenkwarktoetje op Sacramentsdag

Vanavond is er nachtelijke aanbidding ter gelegenheid van Sacramentsdag. Ik zit op bed wat te lezen in een boek dat ik van mijn oma heb gekregen toen ik haar verteld had dat ik me wilde laten dopen. Een grote twijfel voor mij was, wie kiest nu voor een kerk met zoveel regels en voorschriften, terwijl je ook voor vrijheid, blijheid kunt kiezen, of voor een andere religie.

Sla ik echter dit 100 jaar oude boek open,
dan ontvouwt zich een beeld van warmte en liefde
waardoor ik me meteen weer herinner waarom ik me wilde laten dopen.


Hoe zou mijn opa, die ik nooit gekend heb en van wie dit boek was, het gelezen hebben? Hoe zou hij er steun uit ervaren hebben?

Ik maak een 'toetje' van banaan, kwark, honing en bosbessen (diepvries, die natuurlijk uit de verpakking vielen toen ik ze pakte). Ongehoord lekker.
Na de lunch een wandeling gemaakt met mijn zoon.
Op deze plek zijn wij al menigmaal het paaltje voorbijgelopen. Vandaag herkenden we de plek gelukkig meteen. Als je goed kijkt dan kun je door de bosjes heen het paaltje ontwaren.


Selderiesoep: Uitje fruiten in boter, gesneden bos bleekselderij erbij. 5 Min. fruiten, 2 eetlepels bloem erbij, in een paar minuten gaar bakken zodat het vocht bindt.


Glas witte wijn en beker kippenbouillon (of bouilonblokje met water). Kwartier koken. In de blender met stuk blauwe kaas (100 g. stilton of een andere) (moest ik de blender toch nog met de hand afwassen omdat ik hem al voor de bananenkwark gebruikt had). Opdienen met (stok)brood.


En toen moest ik wegwezen! Racen op de fiets naar de kerk, kijken of er nog wat gedaan moet worden voordat om 19.00 de mis begint. Er is de hele nacht aanbidding van het Allerheiligste, tot 7.00.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…