Doorgaan naar hoofdcontent

Verjaardag en de biecht

Vandaag ben ik jarig. Dat vind ik altijd wat. Dit jaar kan ik het ook niet vieren want deze dagen zitten volgepropt met feesten. Vanavond hebben we een bijeenkomst over het vormsel dat Bud dit najaar gaat krijgen. Vanmorgen een uitje naar keus gekregen van the boys (kan niet kiezen, allemaal leuk). Aardbeienkwarktaart gemaakt (hoeft niet in de oven en iedereen vindt dat lekker, althans bijna). Ik maak nog een andere blog met foto's want ik zit nu op de iPad.

Is dat al het nieuws? Nou nee, en nieuws is het ook niet. Maar ik heb wel ander nieuws. Ik heb gister gebiecht. EINDELIJK. Werd tijd, zouden sommigen zeggen, na bijna 13 jaar katholiek te zijn. O nee, zeggen vast anderen, ben je al zo ver geïndoctrineerd door die papen?

De eerste jaren na mijn doop verkeerde ik in onwetendheid omtrent de biecht. In mijn kerk werd deze niet zo gebezigd, alleen in de vastentijd. En dat op een gegeven moment zelfs niet meer. 'k heb de biechtstoel  gezien en weet dat we er één hebben, maar hij wordt niet meer gebruikt dat wil zeggen behalve als opslagplek voor een steekwagen en enkele vuurpotten.

Maar af en toe kom je nog 'ouderwetse' gelovigen tegen, die zich druk maken over de zonde. En helemaal zeker over hoe schoon mijn lei is was ik ook niet. Met de doop worden je zonden weggewassen, maar dat besefte ik toen niet echt. En dat is ook alweer dertien jaar geleden. 'k Heb op zijn minst ongehuwd samengewoond.

Dus het moest er maar eens van komen. En welke dag beter dan de dag voor je verjaardag? Als ik ongewoon blij ben vandaag, dan zeg ik gewoon 'ik ben jarig!'. 'k Heb een schone lei!

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…