Doorgaan naar hoofdcontent

Auti-situatie of heeft hij een punt? Ligt de taalbarrière bij de spreker of bij de ontvanger?

autisme syndroom asperger juiste correcte spelling
Onlangs waren we bij vrienden voor een gezellig avondje kaarten. Nu is onze zoon van twaalf al enige tijd druk bezig om alle platte taal en taalfouten die hij ontwaart, te verbeteren. Mijn man en ik weten inmiddels, dat wij vaak 'ff' zeggen. Wij zijn druk lerende om voortaan 'even' te zeggen, want goed voorbeeld doet goed volgen en wij dragen graag ons steentje bij aan het taalkundig onderwijs.

Mijn moeder vindt Buds taalverbeteringen heel fijn, die is zelf ook een fanatieke taalverbeteraar. Waar ik de inhoud meestal belangrijker vind, al houd ik ook van een mooie verpakking, daar luistert zij gewoon niet als je geen correct Nederlands spreekt.


Maar niet iedereen vindt het even leuk om verbeterd te worden, en al helemaal niet door een snotneus van twaalf. En het is typisch autistisch om rang, stand of sociale relatie te negeren en iedereen op elk woord te wijzen dat niet voor ABN doorgaat. Superlastig en soms pijnlijk, want een autistisch kind begrijpt niet dat grote mensen wel plat mogen praten, schelden en vloeken en hij niet. Nou begreep ik vroeger ook niet waarom volwassen mensen geen correct taalgebruik hanteerden terwijl wij dat op school moesten leren. Maar ik hield al snel mijn mond, want ik begreep dat je over sommige dingen beter kon zwijgen (ook in ons post-hippie vrijheid-blijheid gezin). Als je toch kaatste kon je de bal verwachten. 

Bud is echter steeds weer verbaasd, wanneer de bal terugkaatst... Op de vraag waarom hij het toch steeds weer doet, legt hij mij uit dat hij de wereld als harmonieuzer ervaart als iedereen zich aan de taalregels houdt. Dan klopt het en daar houdt hij van.

Ik weet nog niet hoe, maar we vinden wel een manier om hier balans in te vinden. Tijdens een wandeling door het park overweeg ik dit, en ik vraag me plotseling af hoe belangrijk de verpakking voor het overbrengen van je boodschap eigenlijk is. Is correct taalgebruik belangrijk? En geldt dat ook voor mijn blog? Dank voor de automatische spellingscontrole.

Dan zie ik een briefje op de grond liggen.


'Jezus kan en wilt u helpen.'  Dat klinkt als plat Utrechts, en inderdaad gaat het hier om een groep uit Utrecht.  Derde persoon enkelvoud bij het onregelmatige werkwoord willen. Hoe tegendraads het ook is, dat moet zonder t. De schrijver van deze flyer heeft mij vast niets te vertellen wat de moeite waard is, concludeer ik meteen. Dan bemoeit Bud zich ermee. Mama, er staat nog een fout in. 'Opzoek' moet met twee losse woorden geschreven worden. En dan nog het hoofdlettergebruik dat het geheel schreeuwerig maakt

Conclusie: het helpt bij de verspreiding van een boodschap als deze verpakt is in correct Nederlands.

* Noot 1: Er schijnt een bijbel te zijn in straattaal, de Torrie van Mattie,. Ik ga hem niet lezen. Ik zou hem ook niet begrijpen.

* Noot 2: Correct Nederlands helpt wellicht alleen als de lezer of luisteraar ook correct Nederlands spreekt. Ergens vind ik dit vreselijk jammer. Als je elkaars taal niet spreekt begrijp je elkaar ook niet en soms wil je elkaar ook niet begrijpen. Ik zou zo graag willen dat we elkaar gewoon begrepen!

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…