Doorgaan naar hoofdcontent

Favoriete muziek

Er is christelijke muziek maar er is ook muziek die aan het christen zijn raakt. Om het christenzijn heen wordt natuurlijk ook een hoop gezocht, gevraagd, getwijfeld en geschopt. Soms vanuit een gekwetst christenzijn, soms vanuit een andere hoek. Volgende week zaterdag kom ik daarop terug. Vandaag kies ik voor christelijke bands (met uitzondering van Stef Bos).

Twee van mijn favoriete bands zijn Trinity en Sons of Korah. Trinity is een nederlandse band die 'onnederlandse' muziek maakt. Luister maar. Bijvoorbeeld naar nowhere without you. Ik vind deze life-versie met Kinga Ban erg mooi. Of Extranjero, om in de mood te komen, latijns temperament. En ze hebben zelfs voor de koning en koningin mogen spelen! Hoe vet is dat.

Sons of Korah maakt muziek op basis van de psalmen. Psalm 117 All You Peoples All you Nations, muziek met een spaans temperament. Psalm 91 ademt een hele andere sfeer.

Psalm 51 vind ik heel erg mooi, heel diep ook. Voor katholieken een goede voorbereiding voor de biecht, en voor iedereen een contemplatie van onze zonden en het uitspreken naar de wens voor een schoon hart. Ook al zijn deze woorden voor sommigen te zwaar, ik ervaar het juist als een verlichting omdat ik weet dat God vergeving geeft. Als je dat (nog) niet ervaart is mijn tip, zoek naar iets kleins dat je iemand hebt aangedaan en vraag daarom vergeving, bij God en bij de persoon die het aangaat.

Van Stef Bos vind ik zo mooi het Lied van Ruth - My Land Is Jou Land. Dit lied gaat over landsgrenzen. Het is zuid-afrikaans/nederlands. In vrije zuidafrikaanse spelling:
"en ik weet jou volk is bang, voor ons wat anders is, maar ik zal bruggen bouwen, daar waar die afgrond is". 
"maar ik zal sterk wees en ik zal uberleef want ik wil naast jou staan, al sal dit moeilijk wees".
En als hekkensluiter Liefde van later, ook van Stef Bos. Tja ja, liefde... deze is voor mijn valentijn, snif, snotter... Echt zo mooi.
Volgende week zaterdag: 48 rozen?
Wat heeft dat te maken met muziek?

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…