Doorgaan naar hoofdcontent

Minecraft Monday en de anti lever spam machine


Minecraft is een computerspel waarin je van alles kunt bouwen met vierkante blokken. Gebouwen, koeien-, kippen- en varkenshouderijen, hele steden en ja, ook de Anti Lever Spam Machine. Daarmee kun je je bouwwerk beschermen tegen 'spammers' die het af willen breken, terwijl iedereen het bouwwerk toch kan zien. Deze machine is een creatie van mijn zoon Bud.

Hij heeft ook een engelstalige versie gemaakt.

Waarom alles vierkant is weet ik niet. Maar lego is ook vierkant (rechthoekig) en bakstenen ook. Het bouwt wel makkelijk.

Een stukje geschiedenis. In februari 2012 gingen we op vakantie naar het Harzgebergte. Van tevoren zochten we dingen die ons leuk leken om te doen. Een oude mijnschacht bezoeken stond met stip op één. We googleden voor informatie, en tussen die informatie vonden we een youtube-filmpje van Minecraft.

Sommige kinderen bouwen het liefst mooie gebouwen. Anderen, zoals Bud, het liefst technische apparaten.

Anti Lever Spam Machine


De echte mijn hebben we ook bezocht. Heel nat en donker.

Ik ga in deze Minecraft Monday dit spel beter proberen te begrijpen. Ik voel mij nu nog een ronde  vis in een vierkante vijver.

Mijn man vond het volgende:
Minecraft is een sandbox-bouwspel* dat in 2009 is bedacht en in 2011 officieel is uitgebracht door de oprichter Markus Persson, bijnaam Notch. Het spel is een soort virtuele Lego. Het draait om de interactie van spelers en spelwereld door verschillende soorten blokken te plaatsen (en af te breken) in een driedimensionale omgeving. Spelers kunnen gebouwen, creaties en kunst bouwen op multiplayer servers* en singleplayer werelden.
*Sandbox = als een kind in de zandbak krijgt de speler alle vrijheid in het creëeren in zijn "wereld". 
*meerdere spelers spelen in eenzelfde wereld. 
In Zweden (en inmiddels ook daarbuiten) krijgen scholieren soms les met minecraft, bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in de opbouw van steden, in mythologie of in geschiedenis.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…