Doorgaan naar hoofdcontent

Minecraft Monday Maakt een wereld

Als je in Minecraft wilt gaan bouwen, dan kun je in je eentje aan de slag maar ook in een gezamenlijke wereld, online met andere spelers. Je kunt je aansluiten bij een bestaande wereld of er zelf één maken, bijvoorbeeld met vrienden of met iedereen die maar mee wil doen, of een speciale doelgroep zoals kinderen met een vorm van autisme, zoals autcraft. Door ervaren spelers worden zelfs hele steden nagebouwd zoals Amsterdam of landen als Denemarken.





Als je een wereld gaat bouwen, kun je dat op verschillende manieren aanpakken. Bud kiest voor een 'customised template', een wereldsoort waarbij je veel bos en rivieren krijgt. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor vlak, bergachtig, heel koud of tropisch. De afmetingen van de wereld zijn 2000 bij 2000 blokjes.



Vervolgens genereert hij de wereld, door er in stroken overheen te vliegen. Dit is nodig omdat hij er een kaart van gaat maken, anders hoef je dat niet te doen. Hoewel het ook laggen, voorkomt (vertragen bij het laden).



Dan download hij een plugin, een extra programmaatje om kaarten te maken van het hele gebied, dynmap. Een platte kaart en kaarten onder een schuine hoek, met 3d-effect. Plugins worden soms door programmamakers zelf maar ook vaak door spelers gemaakt. Meestal om een (kleine) aanpassing te maken in het bestaande spel. Als je er veel tegelijk gebruikt vertraagt het het spel.



Ook vult Bud een lijst in, chatten op 'true' monsters op 'false', wat computertaal is voor aan en uit.

De wereld is nu klaar terwijl dynmap nog draait.

Tot zover deze week.


Zie ook vorige week en twee weken geleden.