Doorgaan naar hoofdcontent

Goede week

Sinds zaterdag ben ik geveld door een flinke griep. Ik zit nu met de ipad in bed. Hopelijk ben ik snel beter want het plan is om donderdag naar de Passion in Amersfoort te gaan. En ik ben al geen held wat betreft massabijeenkomsten waarbij je urenlang stil moet staan. Maarja, we zien wel.

Gister heb ik dus de 'intocht' gemist, waarmee de Goede week begint. In de kerk wordt herdacht, en vaak ook nagespeeld, dat Jezus op een ezel Jeruzalem binnenkomt. Hij wordt toegewuifd met palmtakken. Hier krijg je buxustakjes want in Nederland groeien geen palmbomen. Ze zijn gezegend en het is gebruikelijk ze mee naar huis te nemen en achter een kruisbeeld te steken. Maar niet getreurd, ik heb de takjes van vorig jaar nog! Het is de bedoeling dat je die, het jaar nadat je ze gekregen hebt, weer meeneemt naar de kerk aan het begin van de vastentijd, op Aswoensdag. Daar worden ze verbrand tot as, waarmee dan de askruisjes gegeven worden. Maar dat was ik dit jaar dus vergeten.Per toeval kwam ik erachter dat het voorlezen van boeken op youtube niet zomaar mag, in verband met copyrights. Jammer, maar wel begrijpelijk. Ik heb ze dus maar offline gehaald. Deze kleinzoon moest de door zijn opa op cassettebandjes ingesproken versie van de hobbit offline halen!

Maar niet getreurd, paus Benedictus heeft zijn boek op een oudere versie van The spirit of the liturgy van Romano Guardini gebaseerd, en na 70 jaar vervalt het copyright. Dit boek is, als ik het zo bezie, makkelijker leesbaar. Ik vind het wel jammer want ik ben juist fan van paus Benedictus, maar waar een deur dicht gaat, gaat er een raam open, toch? Maar dat zal na Pasen worden want veel stem of werkzame hersens heb ik nu niet.

Hier nogmaals de links naar de boekenclub op like mother like daughter en naar The Spirit of the liturgy van Romano Guardini.

P.S. Er komt nog wel een Minecraft Monday vandaag hoor.Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…