Doorgaan naar hoofdcontent

Kruisen, magische vierkanten en een spinnenweb

Vandaag kom ik terug op de blog waarmee ik deze 40 dagen begon, en de daaraan verbonden prijsvraag 'Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, hoe ontstond dit dubbele vierkant?.

Voor de serie 'kruisen in huis' had ik foto's gemaakt van alle kruisen in huis. Op magische wijze waren er vierkanten verschenen op de foto's die ik bij de spiegel had gemaakt. Ik heb een prijsvraag uitgezet voor het antwoord op deze vraag.

Ik weet trouwens niet zeker of die vierkanten inderdaad op magische wijze verschenen zijn of dat er een wetenschappelijke verklaring is. Ik ben in ieder geval aan de slag gegaan en heb nog een aantal foto's gemaakt.

Op de meeste foto's verschijnen de vierkanten weer. Herhaalbaarheid van een experiment is een belangrijke aanwijzing in de richting van een wetenschappelijke verklaring. Onverklaarbare verschijnselen laten zich meestal niet herhalen.Op deze foto zie je geen vierkanten. Ik heb hier geen flits gebruikt. Het is tevens de meest vriendelijke foto voor het oog, door het zachte licht en omdat je de spinnenwebben niet ziet, die er wel zijn, zie volgende foto.Als ik vanuit een andere hoek een foto maak, zie je wel de vierkanten maar de lijnen zijn krom en de hoeken uit elkaar gevallen. Ook verschijnt er nog een andere lijn om de twee vierkanten, in de achtkantige vorm van de spiegel.Het is vast toeval dat ik de eerste keer dat ik foto's nam mooie vierkanten zag die niet uit elkaar vielen.

Ik vermoed dat de verklaring te vinden is in het flitslicht dat weerkaatst wordt. Je ziet duidelijk de vorm van de spiegel terug in de vierkanten, als je de hoeken eraf laat.

Maar, als je de hoeken er zomaar aflaat, is de verklaring dan nog wel wetenschappelijk? Of moet ik het toch in een andere hoek zoeken? En in welke hoek?

De prijsvraag luidt:Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, hoe ontstond dit dubbele vierkant?

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…