Doorgaan naar hoofdcontent

Steek een kaarsje aan en breng je hart bij Hem

Vanmorgen las ik op Facebook: 24 uur voor de heer in diverse kerken, 17 maart Nightfever in de Augustinuskerk in Utrecht, een nacht van aanbidding bij de roze zusters in Utrecht.

Toen ik voor de eerste keer een kerk binnenkwam voor de aanbidding, zag ik een verlichte monstrans op het altaar.  Ik vroeg aan een vriendelijke mevrouw wat je precies moest doen.

'Gewoon bij Jezus zitten', zei de vriendelijke mevrouw.'Je kunt een boekje meenemen en wat lezen of bidden, dat vindt Jezus fijn'. Ze vertelde honderduit over Maria en Jozef. Over de rozenkrans en over beeldjes van Jozef die ze begraven had in de tuin. Ik had nog nooit iemand in de kerk zoveel over geloof horen vertellen, dat was wel inspirerend. En een beetje ongemakkelijk, want onwennig, maar ik was wel blij dat er eindelijk eens iemand over geloof praatte in de kerk.

Het jaar daarop ben ik bij de werkgroep aanbidding gegaan, zie deze en deze blogpost.

Deze mensen bleken gek genoeg heel veel over geloof te praten. Dat verbaasde me want aanbidding vindt toch vooral in stilte plaats, daardoor dacht ik dat er voornamelijk kluizenaars aan meedoen.

Niet dus! Als je wilt praten over geloof, moet je beginnen met aanbidding, is mijn advies.

Twee jaar geleden hebben we voor het eerst meegedaan met Nightfever. Dat is een voor iedereen toegankelijke manier van aanbidden. De kerk is een avond of middag open. Vaak worden op straat mensen uitgenodigd een kaarsje te komen aansteken. Je kunt binnenlopen om even in de kerk te zitten, je kunt een gebedsintentie achterlaten en een kaarsje aansteken. Je hoeft niet gelovig te zijn. Hier kun je er meer over lezen.
Nightfever Delbrueck

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…