Doorgaan naar hoofdcontent

Talking Blog De betekenis van vasten, vloggen, vlinders en een voorproefje op De Passion

Ik had het laatst met iemand over de betekenis van vasten. Een hele mooie uitleg vond ik hier. De vastentijd is niet om obsessief met het lichaam bezig te zijn, maar om God te dienen. Met een blij gezicht. Door de vastentijd intensief mee te beleven, kunnen we ook Pasen intenser beleven.


Bruggen slaan

Het gaat mij een brug te ver om eindeloos te bakkeleien over verschillende bijbelvertalingen, maar de ene vertaling leest nu eenmaal makkelijker dan de andere. Het boek Hoe vertaal je de bijbel in gewone taal? geeft inzicht in het proces van vertalen. Soms is het interessant om verschillende bijbels naast elkaar te houden. Maar dat leidt soms ook tot bruggen afbreken.Ann Voskamp 

Getrouwd met een man van Nederlandse afkomst. Schrijft mooie blogs, voor een rustig moment, een adempauze. Zoals dit stuk over het religieuze klimaat in Nederland, gezien door de ogen van een Amerikaanse man die ook weer getrouwd is met een Nederlandse.

Een term die hij naar voren haalt is 'household', huishouden. Traditioneel denken mensen daarbij aan het 'gezin'. Maar Nederlanders hebben een begrip van huishouden uitgevonden, dat breder is. Een neefje komt inwonen. Een vreemde.  Een open-deurbeleid, waar een vreemdeling welkom is.

Wat een timing voor zo'n stuk. Ik vraag me af of we echt wel zo gastvrij zijn. Maar wat betreft de vele culturen hier klopt het. En het is zeker verrijkend om onze cultuur eens door andere ogen te bekijken. De schrijver heeft er een boek over geschreven, het is dus geen last-minute verhaal.

Vlog

Voor degenen die graag meer willen horen van De geest van de liturgie, later op de dag komt er weer een vlog. Ik heb ook al een verzoek voor een samenvatting gehad, maar dat zou de makkelijke weg zijn, ik wil juist delen hoe de weg daarnaartoe is. Het leven bestaat niet uit hapklare brokken en de boeken van emeritus-paus Benedictus ook niet.

Voor de liefhebber zijn hier nog de links naar The spirit of the liturgy van Romano Guardini en de boekenclub die mij tot deze geloofsverdieping heeft aangezet op like mother like daughter.

Kapelaan vlucht voor vlinder

Mooie foto's op dagboek van een herdershond, en een kapelaan die op de vlucht gaat voor een vlinder.

Muziek

Blogster van het eerste uur Jennifer Fulwiler heeft tegenwoordig een eigen radioshow. Omdat ze een week vrij had heeft Hallie Lord de show een week overgenomen. Zij is auteur van onder andere Sex, style and substance en Spice up your marriage. Ik luister wekelijks naar de podcast van de show.

In de podcast vraagt Hallie Lord een priester naar zijn favoriete playlist. Twee nummers wil ik daar graag uitlichten:

Should have known better van Sufjan Stevens
OMG zoooo moooi Too late have I loved you van John W. Vitz

Voorproefje op de Passion

Jeroen Koningsbrugge vertolkte vorig jaar de rol van Judas met gedragen door het witte licht.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…