Doorgaan naar hoofdcontent

Talking blog en andere sociale media

Enige tijd geleden vroeg mijn moeder: Waarom schrijf je eigenlijk een blog? Wat is het verschil met facebook? Ik legde haar uit dat Facebook een dagelijkse stand van zaken is, zoals een krant, en dat een blog weliswaar actueel is, maar ook een naslagwerk. Je kunt erin teruglezen als je een nieuwe blog ontdekt en de artikelen zijn langer zoals in een tijdschrift.Meestal verwijst het ene medium naar het andere.

Zo zocht ik op internet naar een 40-dagen-uitdaging voor in de vastentijd. Plotseling zag ik daar het bericht: 'Ga alsjeblieft niet op zwart tijdens de vastentijd! Juist in deze tijd zoeken veel mensen naar inspiratie.' Vervolgens las ik over een 40-day-photo-challenge op instagram (gebruik voor mijn instagram die mooie knop in de kolom rechts →.
Instagram is een online foto-album, maar dan actueel. Niet pagina's lang foto's van dezelfde vakantie, gewoon één foto versturen, een instant foto-telegram.

Nu ben ik gek op fotograferen (stiekum de reden dat ik deze blog ben begonnen), dus ik heb uitgezocht hoe instagram werkt. Dat was lastig, want je kunt  alleen foto's posten met een i-phone of samsung, en die heb ik niet. Maar het kan ook met een ipad al is dat behelpen, als je buiten foto's wilt maken in de regen of als je het apparaat de hele dag mee wilt nemen zoals ik graag met mijn fototoestel doe. Of als je je ipad deelt...mijn foto's verschenen spontaan op de Facebook van Stud... sorry sorry... omdat zijn account automatisch verbonden was met mijn instagram op de gedeelde ipad, zonder dat dat voor mij zichtbaar was, dus mijn legohart en Jezus aan het kruis in de Majellakerk in Utrecht zijn bij al zijn collega's beland... oeps

(voor deze foto's verwijs ik naar instagram:-), niet om het een of ander maar dat is voor mij makkelijker dan ze weer opzoeken - maar ik blijf hier ook foto's posten hoor)

Dan is er pinterest, zie rechts mijn pinterest, waar je talloze afbeeldingen vindt van wat je allemaal van papier kunt maken, hoe je je buro kunt organiseren, en hoe je een scheikundig laboratorium kunt haken waar Walt van Braking Bad jaloers op zou zijn.

Twitter is om heel snel korte berichten de wereld in te sturen, bijvoorbeeld vanuit de Tweede Kamer. Snapchat is ook zoiets, een bericht, foto op video die maar beperkte tijd zichtbaar is. Met name deze laatste twee daar word ik erg zenuwachtig van en die heb ik dan ook nog niet ontdekt.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…