Doorgaan naar hoofdcontent

Maria van Egypte

In de vastentijd heb ik al geschreven over Maria van Egypte, de jaarheilige die ik heb getrokken met de Saint Generator. Op deze manier verbind je je voor een jaar met de betreffende heilige. Het is een uitnodiging meer over deze persoon te leren. Alle heiligen hebben hun eigen kwaliteiten. Sommige van hen zijn makkelijk toegankelijk, andere minder. Maria van Egypte behoort tot de laatste categorie, zie alleen al haar uiterlijk: meestal wordt ze mager afgebeeld, met een getaande huid en met haren die haar hele lichaam bedekken. Vroeger was ze juist heel mooi en verleidelijk. Ze wordt dan ook vaak verward met Maria Magdalena, maar ze is te onderscheiden aan haar haren en aan de drie broden waarmee ze vaak wordt afgebeeld.


Wat ik opvallend vind aan haar levensverhaal is de intensiteit van haar bekering. In een geluidsfragment vertelt Molly Sabourin over haar eigen onbegrip wat betreft Maria van Egypte (Engels).

Zij stipt aan dat Maria noch aan het beeld van schoonheid, noch aan het beeld van een moederlijke vrouw beantwoordt.

Fijntjes wordt opgemerkt dat dit de categorieën zijn waarbij wij ons snel prettig voelen.

Aan het eind geeft ze aan geleerd te hebben dat Christendom noch rationeel, noch gematigd is:


'Christianity is neither rational nor moderate' (4:36)Luister naar de hymne van St. Maria van Egypte waarin haar verhaal verteld wordt volgens de wijze van de koptisch-orthodoxe kerk, waar zij erg populair is.


Klein detail: de drie broden die zij vasthoudt, verbinden haar met het feest van de Heilige Johannes vandaag, waar wij traditioneel stokbroden bakken boven Sint-Jansvuren. En natuurlijk met het brood van Christus.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…