Doorgaan naar hoofdcontent

Spaghetti puttanesca voor de feestdag van Maria Magdalena op 22 juli

Ik check het internet of ik niet de 200ste persoon ben die bedacht heeft dat het leuk is Spaghetti Puttanesca te eten op de feestdag van Maria Magdalena, 22 juli. Zij werd op die dag al herdacht, maar deze dag is nu door paus Franciscus verheven tot kerkelijke feestdag.

Het is een goed gebruik om feesten met eten te vieren, en daarbij beperken we ons natuurlijk niet tot Kerstmis en Pasen. Ook heiligen kunnen goed herdacht worden met een maaltijd.

Foto van puttanescamet tomaten-vissaus

Foto van iemand die een bord spaghetti puttanesca eet

Ik vind nog geen voorstellen om met deze Napolitaanse spaghetti het nieuwe feest te vieren, maar al surfend beland ik bij het NRC, dat meldt: 'Het besluit moet ook de rol van vrouwen in de kerk verstevigen.'

Tja. Ik frons mijn wenkbrauwen. Bedoelen ze hiermee 'vrouwen moeten meer als mannen worden', en ziet men het als een voorzet dat vrouwen straks ook priester mogen worden? Emancipatie is pas een feit als mannen het recht opeisen kinderen te kunnen baren. Elke dag onbetaald te mogen koken. Onbetaald voor hun ouders te mogen zorgen.

Die dag kan niet ver meer weg zijn, toch?

Terug naar het NRC, waar Maria Magdalena naast de Heilige Bonaventura wordt opgehangen. Links, meldt het NRC, zodat we de Heilige Bonaventura niet met Maria Magdalena verwarren. Je weet maar nooit.

Bekijk hier Maria Magdalena van Crivelli in het Rijksmuseum.

Foto van iemand die een bord spaghetti puttanesca eet

Maargoed, praatjes vullen geen gaatjes dus nu, de spaghetti.

Spaghetti puttanesca


Ingrediënten voor 3 personen (en anders gewoon meer, hè):

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 4 ansjovissen
  • blik tomaten of tomatensaus
  • tonijn (blik is goed, vers is beter)
  • zwarte olijven (groene mag ook hoor)
  • kappertjes
  • pasta, bijvoorbeeld spaghetti
  • zout
  • basilicum (rucola is ook lekker)

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Bak deze aan met de ansjovis in wat olie van de ansjovis of tonijn. Prak de ansjovis fijn. Voeg na 5-10 minuten de tomaten en tonijn toe.

Kook ondertussen de spaghetti. Kook eerst het water, doe dan de spaghetti en wat zout erbij en zet een timer als het water met de spaghetti voor de tweede keer kookt (voor kooktijd zie verpakking). Je kan het even proeven, de spaghetti moet nu beetgaar zijn. Afgieten en door de saus roeren, of apart serveren. Basilicum erbovenop en serveren.

Meteen aan tafel want spaghetti wacht niet.


Beter nog pas opdienen als iedereen aan tafel zit. Dat lukt mij meestal niet dus dan sta ik te schreeuwen als een echte Italiaanse Mama.

Foto van een pan met spaghettisaus puttanesca met zwarte olijven er bovenop

Voor wie meer wil lezen over wat de verandering van gedenkdag naar feestdag inhoudt, lees dit op rkdocumenten.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…