Doorgaan naar hoofdcontent

Een dagje apenheul, toevluchtsoord op zondag voor jonge gezinnen, met voordelige stroom.

Belachelijk druk is het. Zondagmorgen, 10.15. De enorme parkeerplaats is al halfvol. Indrukwekkend.
(Kan de Apenheul geen samenwerkingsverband aangaan met de leegstromende kerken?)

Honderden mensen drommen naar binnen. We denken snel te zijn met onze mobiele e-tickets, maar moeten helaas terug langs de speciale Pure Energie Stand om ingescand te worden en gratis consumptiebonnen te krijgen.

Wij houden niet van hordes. Bud barst dan ook in een enorm gemopper los - dit is de ergste dag van mijn leven. Jonge stelletjes met één peuter zijn duidelijk oververtegenwoordigd. Maar als wij ze denken te passeren bij een wegverbreding, dan blijkt er een turbostand op de wagentjes te zitten.

'Mam we zíjn hier dít jaar nog geweest!' 'Nee schat, dat was twee jaar geleden.' Néé, dít jáár!

Overal zie ik camera's met enorme lenzen - geen overbodige luxe want met het verblindende zonlicht bewegende apen fotograferen is lastig. Maar stillevens zijn ook mooi.
Schutting in regenboogkleuren in de Apenheul

Fontein in de Apenheul

Twee tondlopende vogels in de Apenheul
Ik druk Bud de plattegrond in de hand - 'dat kán jij zo goed, kaartlezen'.
'Ik kán het wel goed, maar wíl ik het ook...'

Via de aangegeven route lopen we naar de Bongo Bonde, waar om half twaalf de Gorilla's gevoerd worden.
Voedermoment Gorilla's in de Apenheul

Voedermoment Gorilla's in de Apenheul
Tijdens het praatje van een meneer met grijs haar, die lijkt op Richard Branson, letten ook de mens-apen goed op, en voeren wat rare fratsen uit zoals op de borst slaan, in de handen klappen en uit bomen vallen.

Bij vertrek later die dag verdenken we hem (=Richard Branson) ervan in één van de Tesla's te rijden die we op het parkeerterrein zien staan, zie foto onderaan.
Voedermoment Gorilla's in de Apenheul

Stud doet gelukkig niet moeilijk over mijn foto-woede maar Bud leunt tussen ons in achterover. Op mijn verzoek, anders moet ik hem er straks weer uitknippen. Maar ach, de zonnepanelen thuis tikken lekker door!
Zogenaamde actiefoto van een aap in de Apenheul, lui hangend in een touwnet
Actiefoto van een aap
Informatiebord van orang-oetans: ze zijn intelligent maar moeten nog wel veel leren van andere orang-oetans voordat ze volwassen zijn
Informatiebord over Orang-Oetans

Informatiebord Bonobo, Bonobo's zijn mensapen. De vrouwen maken de dienst uit. Zij werken samen om de lichamelijk sterkere mannen te domineren. Door elkaar te vlooien en door seks wordt deze samenwerking onderhouden en worden sociale conflicten opgelost of voorkomen
Informatiebord over Bonobo's

Twee struisvogels
Twee struisvogels


Twee Tesla's in de blauwwitte kleuren van het energiebedrijf Pure Energie
Twee Tesla's
Ook mochten wij een wens indienen voor een ander. Ik wist het niet. Bud had wel een wens: 'Dat ik nóóít meer naar de Apenheul hoef'. Ik denk niet dat de wens-vervullers dáár iets mee kunnen - of mogen van mij, ik vind het toch altijd weer leuk hoor, dierentuinen. Misschien dat we het doe-een-wens-gedeelte maar aan andere gezinnen overlaten.

Maar bij thuiskomst, toen het wasje net gedraaid had op goedkope stroom, wat weer even wennen is na jaren enkeltarief bij de vorige provider - toen wist ik wel iets: goedkope stroom op maandag voor christenen!!!

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…