Doorgaan naar hoofdcontent

Minecraft Monday monsters en schapen


Natuurlijk kennen we allemaal de schaapjes uit Minecraft. Die zijn hardstikke lief en leveren wolletjes op. Maar wat vinden we van de monsters?

In creative mode kun je zonder monsters spelen, maar in survival mode heb je te maken met creepers, endermans, slimes. Dat is ook een reden dat veel ouders het geen leuk spel vinden. Ikzelf incluis. Maar nu 't kind groter wordt, kan ik wel een beetje begrijpen dat dat gedoe met die schaapjes - wat in onderstaande minifilmpjes humoristisch wordt verbeeld - soms plaats maakt voor het 'grotere vecht', met, zoals in het laatste filmpje, de enderman.'You don't want to mess with the enderman!
No no no no no no.'Als je de filmpjes bekijkt voel je het misschien: gezapig is een tijdje leuk en aardig. Schaapjes kijken, terwijl je samen sokken breit op de bank. Maar ja, de slechterik is toch ook wel spannend en herkenbaar uit je echte leven, the real life. In grote mensenfilms is ook altijd wel een slechterik. En moet je eens op social media kijken, daar is ook grote behoefte aan slechteriken. Nu is het wel iets anders om iemand te bombarderen tot slechterik, dan de echte ellende aan te pakken. In de echte wereld zijn er meestal geen monsters die je moet doodmaken, maar wat dacht je van kinderen die andere kinderen pesten? Of grote mensen die ook heel erg ver gaan op social media? Of de ene helft van de wereld die allemaal lekker eten laat invliegen terwijl de andere helft te weinig heeft?

Het is logisch dat je je kinderen wilt beschermen tegen 'monsters', maar moeten we ze er ook niet een beetje laten oefenen met de boosdoenerij die toch aanwezig is in de wereld, en waarmee ze ongetwijfeld te maken krijgen? We willen toch wel dat ze voor zichzelf en anderen kunnen opkomen? Of willen we liever dat ze, net als hun ouders soms, eerst heel lang doen alsof er niets aan de hand is en de andere kant uitkijken (zoals bij de milieuvervuiling, dat speelde al in mijn jeugd heel lang geleden, die gasbel ook al, maar niemand luisterde toen naar die paar geitenwollensokkentypes en punkers die dat verkondigden)? Omdat de democratische meerderheid het niet zo mooi vind staan in het landschap worden zonnepanelen en windmolens tegengehouden. Wacht maar, straks heb je geen landschap meer!

Zou wel een leuk filmpje opleveren trouwens, mensen die steeds maar weer de andere kant opkijken, tot ze echt niet anders kunnen, en dan in paniek op en neer gaan springen.

Volgende week verder met de beamers.


Dag 25 van 40 dagen bloggen.


Minecraft Monday is een initiatief om het computerspel Minecraft wat beter te leren begrijpen. Autiauto, Minecrafter van het eerste uur, helpt mij daarbij. Mijn doel is niet dat iedereen het spel gaat spelen, maar wel dat iedereen de lol ervan begrijpt, en dan vooral de lol die de kinderen ervan hebben.

In plaats van te zeggen, 'kom nu eindelijk eens achter de computer vandaan en ga buitenspelen', en dat soort ouderwetse vader- en moederpraat, draai ik het om en ga ernaast zitten (nadat we eerst een flinke wandeling hebben gemaakt natuurlijk).

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…