Doorgaan naar hoofdcontent

Brief aan Lex Uiting

Tjonge jonge, is dat even schrikken! Natuurlijk mag iedereen geloven wat hij wil hoor, daar niet van. Maar van dit bericht sta ik wel even verbaasd te kijken. Lex Uiting, twee jaar geleden verraste je ons nog met je carnavalshit, die ik ook vorig jaar nog op nummer één van mijn YouTube-lijst had staan!

Het beloofde zo mooi te worden, de DJ uit Amsterdam die een verband legde met het katholieke zuiden waar hij zijn roots had. Als prins carnaval verbond je het regenboogkleurige LHGTB-dorp Amsterdam met het katholieke Venlo! Al kwam daar natuurlijk ook kritiek op. Toch scoorde jou hit onlangs nog een Gouden Award. En je hebt er zelfs een docu van gemaakt.

Nu hoorde ik via mijn katholieke mamaclub - waar ik lid van geworden ben toen ik zelf probeerde los te komen van de zeer open geloof-wat-je-wilt-opvoeding die ik genoten heb. (Ik vond de grenzeloosheid wat al te benauwend worden, maar ik kon me helaas niet uitschrijven want ze hebben daar geen register.)

Via die mamaclub dus hoorde ik van de uitzending van RTL Late Night waar jij hét (of moet ik zeggen 'een') gezicht van bent geworden (dat wist ik niet want ik kijk nooit meer naar rtl late night).

Zelf zeg jij daarover op twitter:
Naar ‘n andere zender en een nieuw programma... Vanaf 1 september ga ik -op geheel eigen wijze- ‘t land in om filmpjes te maken voor @RTLLateNight met Twan Huys! 
Heb jij je nou voor de camera laten uitschrijven, omdat je er dan een leuk fimpje van kon maken? Net zoiets als het filmje bij je carnavalshit, zeg maar? Veele mensen houden hun geloof  tegenwoordig angstvallig achter de voordeur, omdat ze bang zijn niet meer te mogen geloven wat ze willen (dat lukt mij dus ook niet hoor als ik 's zondags mijn achterdeur uitglip om naar de kerk te gaan, lastig is dat).

Maar jij doet het op tv! Omdat je daar toevallig toch al werkt natuurlijk. Maar je dóet het wel. Terwijl je net nog een Gouden Award voor je carnavalshit kreeg! Eh, carnaval = katholiek?

Wat moet ik daar nu van denken? Als ik een niet-gelovige rtl-kijker was, zou ik denken 'join the club'. Nu denk ik, hij verlaat de club, maarja club hoezo club. Genoeg clubs, ook in Amsterdam natuurlijk. Het gaat toch niet om, bij welk clubje hoor jij, zoals op de lagere school?

Je moet, en mag, het natuurlijk allemaal zelf weten Lex, dat behoeft geen betoog. Maar nu moet ik jou wel van mijn carnavalslijst afhalen!

(Als iemand nog tips heeft voor volgend jaar, graag, liefst wel een beetje met smaak.)Beste Lex, ik wens je natuurlijk het allerbeste.

Maar de Venlonaars hadden toch wel een beetje gelijk in hun kritiek hé: na zwarte piet en de paaseitjes wordt nu ook de carnavalsidentiteit hen een beetje afgepakt.

Dan wil ik er nog even op wijzen, misschien niet voor jou als ex-katholiek (mag ik dat zo zeggen?) maar voor eventuele meelezers: carnaval is een voorbereiding op de vastentijd. Het is geen losstaand feestgebeuren. Het is nog gauw even wat wilde haren verliezen en de koelkast leegeten, voordat de serieuzere vastentijd begint, die christenen voorbereidt op de lijdensweg van Christus naar, en aan, het kruis. Op Goede Vrijdag is dat. En dan, op de zondag daarna is het Pasen, Zijn opstanding.

Mensen die carnaval als 'alleen maar een feestje' zien, snap ik dan ook niet. Maar ik ben dan ook van boven de rivieren. En ik hou niet eens van feestjes. Ik doe dan ook mijn best om dat wat te veranderen, nu ik katholiek ben geworden. Nu jij daar juist afstand van neemt, zal dat voor jou juist minder worden. Of vervang jij het carnaval gewoon door de Gay Mardi Gras? Ik hoop dat ze er in Venlo overheen komen.

Hoe dan ook, het ga je goed. Jammer wel van de scheiding, het is al officieel begrijp ik. Misschien nog een leuk hitje over Amsterdam? Over hoe je je echt voelt? Ik hoor het wel.

Groetjes, Jascha

Reacties