Doorgaan naar hoofdcontent

Rozenkrans

Oktober is Mariamaand. Mijn voornemen is om elke dag van oktober een rozenhoedje te bidden. Dinsdag om 19.00 is er in de kerk een rozenkransgebed.

Vorig jaar in de vastentijd heb ik mezelf het bidden van de rozenkrans aangeleerd met behulp van een boekje dat eigenlijk voor kinderen geschreven is. Het is een heel mooi boekje en je kunt er vanaf scratch de rozenkrans mee leren bidden. Er staat bij elk geheim een mooie ikoon, zoals deze:


 Boekje, samengesteld door
Marjolein Heijs-Niessen
en pastoor Rudo Franken,
rudo.franken@hetnet.nl.

Vorig jaar oktober heb ik voor het eerst meegedaan aan de Mariaviering in de kerk. Dat was wel spannend. Sommige onderdelen gingen inderdaad anders, bij de geheimen werd steeds een overweging voorgelezen. Tussendoor werden Marialiederen gezongen. Maar over het algemeen ging het prima. Dit jaar beginnen ook de liederen te wennen.

Alleen het tijdstip is passen en meten: BUD moet van vijf tot zes naar atletiek. Als STUD thuis is kan die hem halen zodat we stipt om kwart over zes aan tafel kunnen. Dan is het tien over half zeven, mond afvegen, lipgloss op, kus (jakkie mama's kus plakt), rozenkrans mee en weg. Je kunt ook zónder ketting bidden, dan gebruik je bijvoorbeeld je vingers om tot tien te tellen ( zie dit filmpje op you tube, op ongeveer 4 minuten).

Maar ook mèt kun je nog de mist in gaan. Ik had gisteren een heel tientje over! Ik heb waarschijnlijk de rozenkrans omgedraaid terwijl ik de tekst opzocht in het boekje.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…