Doorgaan naar hoofdcontent

Rozenkrans

Oktober is Mariamaand. Mijn voornemen is om elke dag van oktober een rozenhoedje te bidden. Dinsdag om 19.00 is er in de kerk een rozenkransgebed.

Vorig jaar in de vastentijd heb ik mezelf het bidden van de rozenkrans aangeleerd met behulp van een boekje dat eigenlijk voor kinderen geschreven is. Het is een heel mooi boekje en je kunt er vanaf scratch de rozenkrans mee leren bidden. Er staat bij elk geheim een mooie ikoon, zoals deze:


 Boekje, samengesteld door
Marjolein Heijs-Niessen
en pastoor Rudo Franken,
rudo.franken@hetnet.nl.

Vorig jaar oktober heb ik voor het eerst meegedaan aan de Mariaviering in de kerk. Dat was wel spannend. Sommige onderdelen gingen inderdaad anders, bij de geheimen werd steeds een overweging voorgelezen. Tussendoor werden Marialiederen gezongen. Maar over het algemeen ging het prima. Dit jaar beginnen ook de liederen te wennen.

Alleen het tijdstip is passen en meten: BUD moet van vijf tot zes naar atletiek. Als STUD thuis is kan die hem halen zodat we stipt om kwart over zes aan tafel kunnen. Dan is het tien over half zeven, mond afvegen, lipgloss op, kus (jakkie mama's kus plakt), rozenkrans mee en weg. Je kunt ook zónder ketting bidden, dan gebruik je bijvoorbeeld je vingers om tot tien te tellen ( zie dit filmpje op you tube, op ongeveer 4 minuten).

Maar ook mèt kun je nog de mist in gaan. Ik had gisteren een heel tientje over! Ik heb waarschijnlijk de rozenkrans omgedraaid terwijl ik de tekst opzocht in het boekje.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…