Doorgaan naar hoofdcontent

Landingspagina

Ha, een blog over geloof!

Inderdaad probeer ik hier antwoord te geven op vragen als: 'Waarom zou je nog geloven' en 'Waarom zou je dat in een kerk doen?'.

Deze vragen kunnen niet alleen met boekenwijsheid beantwoord worden. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de meer aardse kant van het bestaan. Zo begon ik mijn blog in 2012 met een voetbalpizza die ik maakte voor tijdens het EK. Ik schreef over de rupsen die ik viste van mijn Oost-Indische kers, en die ik in een schoenendoos zette om te ontpoppen. De komkommers in mijn moestuin.

Eerst proeven

Een moestuin die voortvloeit uit een oude wens van mij, geïnspireerd door het boek Leven van het Land, dat ik als kind uit de boekenkast van mijn ouders gevist had, om zelf eten te verbouwen en gezond en natuurlijk te leven. Van mijn man moet ik 'tuin' zeggen in plaats van moestuin. Het lapje grond, dat zijn opa vroeger had, langs de spoorweg, waar een flinke oogst vandaan kwam, dát is pas een moestuin (hij heeft natuurlijk gelijk).

Pas na vijf maanden over aardse zaken bloggen waagde ik mij aan een meer filosofische verhaal, wat uiteindelijk ook over eten ging, namelijk bloedworst. Vroeger een lekkernij, elke streek heeft wel een eigen variatie, en op sommige plaatsen is dat nog steeds zo. Maar net als geloof is het een beetje uit de mode. Maar ik vind het wel interessant.

Diepgang in het dagelijks leven

Tot 2010 las ik nooit blogs. Ik vond dat iets voor intellectuelen en wereldreizigers. Pas toen ik wilde weten hoe het zat met trouwen in de kerk kwam ik achter het bestaan van blogs. Ik werd getipt door iemand uit de kerk, op het forum Faith & Family. Zo kwam ik terecht in een wereld van (katholieke) mamablogs. Informatie opzoeken over geloof op internet leek mij altijd een gevaarlijk doolhof vol dwaalwegen (dat viel uiteindelijk reuze mee). Toen dat forum in 2011 werd opgeheven ben ik de mamablogs blijven volgen.

Zo vond ik een digitale gemeenschap met bemoedigende adviezen. Soms werd er verwezen naar pauselijke geschriften en de catechismus. Ik had tot op dat moment geen idee dat er mensen waren (behalve priesters en nonnen) die hun geloof zo serieus namen! Bij ons thuis was elke vorm van regelgeving meteen verdacht, want God hield van iedereen en vond alles wel prima.

Het leek mij in eerste instantie overdreven om als huisvrouw pauselijke geschriften te lezen en je relatietips uit de catechismus te halen. Maar komend uit de monden van vrouwen, die er zelf naar leefden, vond ik het toch een betere bron dan de adviezen uit de damesbladen, en de mensen die zich daardoor laten inspireren.

Een Nederlanstalige blog over geloof

Alles wat ik vond was Engelstalig. Zo kwam ik op het idee een Nederlandstalige  blog te beginnen, meer aansluitend bij de Nederlandse cultuur. Ook al is er maar één katholieke kerk wereldwijd, toch zijn er duidelijke verschillen in cultuur per land. In Amerika is het heel gebruikelijk te praten over de orthodoxe kant van het geloof, hier wordt daar vooral over gezwegen.

Vanuit mijn eigen ervaringen wil ik mensen laten zien hoe het is gelovig te worden in een overwegend niet gelovige cultuur. Ik wil laten zien hoe het is om in een groot instituut binnen te treden dat je vroeger alleen van buiten kende. Hoe anders het aan de binnenkant en aan de buitenkant is, en hoe weinig wederzijds begrip er soms is. Hoe ik anders tegen veel dingen aan ben gaan kijken, die vroeger zo vanzelfsprekend leken.

Geloof dat wortel schiet in het dagelijkse leven

Daarom kun je hier lezen over Amoris Laetitia van paus Franciscus en de Theologie van het Lichaam van Paus Johannes Paulus II.

En over de dagelijkse praktijk van het huismoederschap als oefenterrein voor een spiritueel leven.

Mand met zes paar verschillende gebreide sokken.
Ik heb een passie voor zelfgebreide sokken.

Humor

Humor is onmisbaar. Humor geeft luchtigheid bij het bespreken van serieuze onderwerpen. Humor lardeert zware kost alsof het spek is.

Goed, spek is niet echt luchtig, maar het geeft smeuïgheid en smaak :-).

Eten

Eten koken is een centrale activiteit in ieder huishouden. Niet alleen de geest, maar ook het lichaam moet gevoed worden.
Want het gaat niet alleen over woorden. Maar ook niet alleen over eten!
Daarom deel ik mijn favoriete, nieuwe en feestelijke recepten met jullie.

Helemaal mooi is het als daar iets ingaat uit de moestuin. Paardenbloemen en brandnetels tellen daarbij ook mee.
Proeven = de smaak onderzoeken/waarnemen
Dan is het ook zo, dat groenten snijden en in pannen roeren rustgevend werkt.

En niets maakt een gezin zo tevreden als een lekkere maaltijd.
Behalve computeren zegt Bud.

Lezend persoon met koptelefoon op met de tekst: Over eten en over geloof zijn veel boeken geschreven - het lezen daarvan geldt voor mij als hobby.
Over eten en geloof zijn veel boeken geschreven.
Het lezen daarvan geldt voor mij als hobby.

DIY

Mijn knutselprojecten lopen niet altijd goed af, maar een goede poging is ook wat waard. Zo maakte ik van kaarsresten voor Maria Lichtmis op 2 februari nieuwe kaarsen.

Minecraft Monday

In Minecraft Monday verdiep ik me in de gamewereld van Bud, mijn zoon. Hij is gek op dat spel, zoals zoveel andere kinderen. Daarom probeer ik het spel begrijpelijk te maken voor ouders en andere belangstellenden.

Voor een project van de kerk heeft Bud een wereld gemaakt, waarin kinderen samen bouwen aan een gemeenschap. Er zijn huizen, een pretpark, een vrachtwagendistributiebedrijf, kantoren, spoorwegen, een kinderboerderij en natuurlijk een kerk. Er staat ook een filmpje van op YouTube. 


Hij werkt regelmatig aan nieuwe projecten, waarvan ik jullie graag op de hoogte houd :-).

Collage van afbeeldingen uit Minecraft uit de St. Maartenwereld.

Als je meer wilt lezen, dan vind je hier een overzicht van de stukjes die ik in de afgelopen 4 jaar geschreven heb.