Doorgaan naar hoofdcontent

Landingspagina

Waarom zou je in God geloven?
Moet dat per se in een kerk, God is toch overal?
Wat is de meerwaarde van religie in onze huidige westerse cultuur?

Over deze vragen kun je wel een boompje opzetten.

Wortels

De wortels van de boom staan symbool voor de aardse kant van het bestaan. Wortels halen voeding uit de aarde en geven houvast.

Stam

De stam zorgt voor stevigheid en geeft voedingsstoffen dóór via de takken naar de bladeren en de bloemen.

Bladeren

De bladeren halen kooldioxide uit de lucht en scheiden zuurstof af. Ook zetten ze zonlicht om in bladgroen.

Pizza

In 2012 begon ik deze blog met een recept voor een grote mooie en lekkere voetbalpizza, die ik maakte naar een recept van de plaatselijke supermarkt om te eten tijdens het EK voetbal.

Daarna schreef ik over de rupsen die ik viste van mijn Oost-Indische kers, en in een schoenendoos zette om te ontpoppen.

En over de komkommers in mijn moestuin.

Eerst proeven

Een moestuin die voortvloeit uit een oude wens van mij, geïnspireerd door het boek Leven van het Land, dat ik als kind uit de boekenkast van mijn ouders gevist had, om zelf eten te verbouwen en gezond en natuurlijk te leven. Van mijn man moet ik 'tuin' zeggen in plaats van moestuin. Het lapje grond, dat zijn opa vroeger had, langs de spoorweg, waar een flinke oogst vandaan kwam, dát is pas een moestuin (hij heeft natuurlijk gelijk).

Pas na vijf maanden over aardse zaken bloggen waagde ik mij aan een meer filosofische verhaal, wat uiteindelijk ook over eten ging, namelijk bloedworst. Vroeger een lekkernij, elke streek heeft wel een eigen variatie, en op sommige plaatsen is dat nog steeds zo. Maar net als geloof is het een beetje uit de mode. Maar ik vind het wel interessant.

Diepgang in het dagelijks leven

Tot 2010 las ik nooit blogs. Ik vond dat iets voor intellectuelen en wereldreizigers.

Totdat ik werd getipt door iemand uit de kerk. Zo kwam ik via het forum Faith & Family terecht bij (katholieke) mamablogs.

Informatie opzoeken over geloof via het internet leek mij tot op dat moment een doolhof vol dwaalwegen. Dat viel uiteindelijk reuze mee. Toen Faith & Family  in 2011 werd opgeheven ben ik de mamablogs die ik daar had leren kennen.

Zo vond ik bemoediging in een digitale gemeenschap.

Soms werd daar verwezen naar pauselijke geschriften en de catechismus. Ik had tot op dat moment geen idee dat er mensen waren (behalve priesters en nonnen) die hun geloof zo serieus namen! Mijn ouders vonden elke vorm van regelgeving verdacht, want God houdt immers van iedereen en vind dus alles wel prima.

Het leek mij eerst wat overdreven om als huisvrouw pauselijke geschriften te lezen en relatietips uit de catechismus te halen. Maar komend uit de monden van vrouwen, die er naar leefden, vond ik het na enig beraad een betere bron dan de adviezen zoals ze te vinden zijn in diverse damesbladen.

Een Nederlanstalige blog over geloof

Alles wat ik vond was Engelstalig. Zo kwam ik op het idee een Nederlandstalige  blog te beginnen, aansluitend bij de Nederlandse cultuur. Ook al is er maar één katholieke kerk wereldwijd, toch zijn er duidelijk culturele verschillen per land. In Amerika is het heel gebruikelijk te praten over de orthodoxe kant van het geloof, hier wordt daar vooral over gezwegen.

Vanuit mijn eigen ervaringen wil ik mensen laten zien hoe het is gelovig te worden in een overwegend niet gelovige cultuur. Ik wil laten zien hoe het is om in een groot instituut binnen te treden dat je vroeger alleen van buiten kende. Hoe anders het aan de binnenkant en aan de buitenkant is, en hoe weinig wederzijds begrip er soms is.

Geloof dat wortel schiet in het dagelijkse leven

Je kunt hier lezen over Amoris Laetitia van paus Franciscus en de Theologie van het Lichaam van Paus Johannes Paulus II.

En over de dagelijkse praktijk van het huismoederschap als oefenterrein voor een spiritueel leven.

Mand met zes paar verschillende gebreide sokken.
Ik heb een passie voor zelfgebreide sokken.

Humor

Humor is onmisbaar. Humor geeft luchtigheid bij het bespreken van serieuze onderwerpen. Humor lardeert zware kost alsof het spek is.

Goed, spek is niet echt luchtig, maar het geeft smeuïgheid en smaak :-).

Eten

Eten koken is een centrale activiteit in ieder huishouden. Niet alleen de geest, maar ook het lichaam moet gevoed worden.
Want het gaat niet alleen over woorden. Maar ook niet alleen over eten!
Daarom deel ik mijn favoriete, nieuwe en feestelijke recepten met jullie.

Helemaal mooi is het als daar iets ingaat uit de moestuin. Paardenbloemen en brandnetels tellen daarbij ook mee.
Proeven = de smaak onderzoeken/waarnemen
Dan is het ook zo, dat groenten snijden en in pannen roeren rustgevend werkt.

En niets maakt een gezin zo tevreden als een lekkere maaltijd.
Behalve computeren zegt Bud.

Lezend persoon met koptelefoon op met de tekst: Over eten en over geloof zijn veel boeken geschreven - het lezen daarvan geldt voor mij als hobby.
Over eten en geloof zijn veel boeken geschreven.
Het lezen daarvan geldt voor mij als hobby.

DIY

Mijn knutselprojecten lopen niet altijd goed af, maar een goede poging is ook wat waard. Zo maakte ik van kaarsresten voor Maria Lichtmis op 2 februari nieuwe kaarsen.

Minecraft Monday

In Minecraft Monday verdiep ik me in de gamewereld van Bud, mijn zoon. Hij is gek op dat spel, zoals zoveel andere kinderen. Daarom probeer ik het spel begrijpelijk te maken voor ouders en andere belangstellenden.

Voor een project van de kerk heeft Bud een wereld gemaakt, waarin kinderen samen bouwen aan een gemeenschap. Er zijn huizen, een pretpark, een vrachtwagendistributiebedrijf, kantoren, spoorwegen, een kinderboerderij en natuurlijk een kerk. Er staat ook een filmpje van op YouTube. 


Hij werkt regelmatig aan nieuwe projecten, waarvan ik jullie graag op de hoogte houd :-).

Collage van afbeeldingen uit Minecraft uit de St. Maartenwereld.

Als je meer wilt lezen, dan vind je hier een overzicht van de afgelopen 4 jaar.