Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuw?

Ha, een blog over geloof! Voor je vragen als: 'Waarom zou je nog geloven' en 'Waarom zou je dat in een kerk doen?'.

Deze vragen kunnen echter niet alleen met boekenwijsheid beantwoord worden. Ze staan nooit los van de meer aardse kant van het bestaan. Daarom begon ik in 2012 te bloggen over de voetbalpizza die ik maakte voor tijdens het EK. Ik schreef over de rupsen die ik viste van mijn Oost-Indische kers, en die ik in een schoenendoos zette om te laten ontpoppen. De komkommers in mijn moestuin.

Die moestuin vloeit trouwens voort uit de wens gezond te eten en te weten waar mijn eten vandaan komt. Van mijn man moet ik 'tuin' zeggen. Een moestuin is wat anders, zegt hij. Zoals het lapje grond, dat zijn opa vroeger had, vlak langs de spoorweg, waar ook echt een flinke oogst vandaan kwam.

Na vijf maanden van meer aardse zaken schreef ik mijn eerste  filosofische verhaal, wat natuurlijk ook over eten ging, over bloedworst. Vroeger een lekkernij, en op sommige plaatsen nog. Maar net als geloof is dat een beetje uit de mode. Maar ik vind het wel interessant.

Diepgang in het dagelijks leven

Tot 2010 las ik geen blogs. Ik vond dat meer iets voor intellectuelen en wereldreizigers. Pas toen ik wilde weten hoe het zat met trouwen in de kerk kwam ik achter het bestaan van blogs. Geschreven door mama's die de leer van de katholieke kerk hierover uitlegden, niet vanaf een ivoren toren maar vanuit het huwelijk zelf.

Daar vond ik een digitale gemeenschap vol bemoediging en adviezen. Soms werd er verwezen naar de paus en de catechismus. Ik had tot op dat moment geen idee dat er mensen (anders dan priesters en nonnen) waren die hun geloof zo serieus namen! Naïef misschien, maar bij ons thuis hechtte niemand veel belang aan geloof. Dat moest je zelf weten. En elke vorm van regelgeving maakte dat geloof meteen verdacht. Ik vond het dan ook niet vreemd dat ook mensen binnen de kerk zich niet zoveel leken aan te trekken van de regels uit Rome.

Het leek mij overdreven om als huisvrouw pauselijke geschriften te lezen en je relatietips uit de catechismus te halen. Maar aan de andere kant vond ik het een betere bron dan de diverse damesbladen, zeker gezien de goede adviezen die ik er zag langskomen.

Een Nederlanstalige blog die wat vertelt over geloof.

Geloof dat wortel kan schieten in het dagelijkse leven.

Je kunt hier daarom lezen over Amoris Laetitia van paus Franciscus en de Theologie van het Lichaam van Paus Johannes Paulus II. En over alle kanten van het huismoederschap als oefenterrein voor een spiritueel leven!

Mand met zes paar verschillende gebreide sokken.
Ik heb een passie voor zelfgebreide sokken.

Humor

Humor is onmisbaar. Humor geeft luchtigheid aan serieuze onderwerpen. Humor lardeert zwaardere kost alsof het spek is. Goed, spek is niet echt luchtig, maar het geeft smeuïgheid en smaak :-).


Eten

Eten koken is een centrale activiteit in een huishouden. In de Bijbel komt het vaak terug. Niet alleen de geest, maar ook het lichaam moet gevoed worden.
Want het gaat niet alleen over woorden. Maar ook niet alleen over eten!
Daarom deel ik mijn favoriete, nieuwe en feestelijke recepten met jullie.

Helemaal mooi is het als daar iets ingaat uit de moestuin. Paardenbloemen en brandnetels tellen ook mee.
Proeven = de smaak onderzoeken/waarnemen
Dan is het ook nog eens zo, dat groenten snijden en in pannen roeren rustgevend werkt.

En niets maakt een gezin zo tevreden als een lekkere maaltijd.
Behalve computeren zegt Bud.

Lezend persoon met koptelefoon op met de tekst: Over eten en over geloof zijn veel boeken geschreven - het lezen daarvan geldt voor mij als hobby.
Over eten en geloof zijn veel boeken geschreven.
Het lezen daarvan geldt voor mij als hobby.

DIY

Mijn knutselprojecten lopen niet altijd goed af, maar ja, een goede poging is ook wat waard. Zo bewaarde ik mijn kaarsresten om er voor Maria Lichtmis op 2 februari nieuwe kaarsen van te smelten.

Minecraft Monday

In de rubriek Minecraft Monday verdiep ik me in de gamewereld van mijn zoon Bud. Ik probeer het spel inzichtelijk te maken voor ouders en andere belangstellenden.

Voor een project van de kerk heeft Bud bijvoorbeeld een wereld gemaakt, waarin kinderen samen bouwen aan een gemeenschap. Er zijn huizen, een pretpark, een vrachtwagendistributiebedrijf, kantoren, spoorwegen, een kinderboerderij en natuurlijk een kerk,.

Hij werkt regelmatig aan nieuwe projecten, waarvan ik jullie graag op de hoogte houd :-).

Collage van afbeeldingen uit Minecraft uit de St. Maartenwereld.

Inspiratie

Proeven en Geloven hoopt een inspiratie te zijn, of je nu wel of niet gelooft. Over geloof mag gepraat worden, want het zou toch vreemd zijn als je alleen een atheïstische levensstijl zou mogen uitdragen.

Als je meer wilt lezen, dan vind je hier een 'jubileum'overzicht van de stukjes die ik in de afgelopen 4 jaar geschreven heb.