Doorgaan naar hoofdcontent

Stoofvlees

Een geaderde biologische riblap

Weet wat je eet! Biologisch rundvlees is in ieder geval wat wij woensdag gegeten hebben. Ik heb hem in stukken gesneden, het vet laat ik er aan, dat geeft een lekkere smaak. Griezelaars zoals ik snijden dat er dan later alsnog af, liefhebbers zoals de rest van mijn gezin eten het met smaak op, daar moet je elkaar een beetje de ruimte in laten.

De stukken vlees door wat bloem wentelen, dat bindt later de saus, en in olie en boter aanbraden. Ik heb ze er ditmaal uitgehaald en daarna de ui in ringen licht gebakken.Dan een bockbiertje erbij. Langzaam gieten, dan schrikt het vlees niet (dat is als je het vlees niet uit de pan hebt gehaald). Voor degenen met oog voor detail: zomerbock? Inderdaad, die had ik nog over toen ik deze zomer stoofvlees wilde maken. Liefhebbers zeggen dat bockbier nog lekkerder is als je het een jaar laat liggen, dus. Op de achtergrond: de Oost-Indische kers die welig tiert.


Dan gaat er een half runderbouillonblokje bij, twee laurierblaadjes, peper, scheutje azijn, beetje stroop en na een uur nog een plak ontbijtkoek. Dat zorgt voor smaak en binding.


Dan lekker lang laten stoven, zeker drie uur (dit hangt van het vlees af). Je kunt het het best een dag van tevoren al klaarmaken.

Ondertussen kook je aardappelen, bloemkool. Sperziebonen zijn ook lekker. Bloemkool vooral niet té gaar koken. Kaassausje erbij maken:

Smelt een klont boter in een steelpan. Doe er 2-3 eetlepels bloem bij. 1-2 minuten op een laag vuur al roerend bakken, dit moet garen. 100 ml koude melk toevoegen, goed roeren. Als het warm wordt gaat het binden. Halve zak geraspte kaas erbij, stukje van een bouillonblokje, peper, nootmuskaat.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…