Doorgaan naar hoofdcontent

Stoofvlees

Een geaderde biologische riblap

Weet wat je eet! Biologisch rundvlees is in ieder geval wat wij woensdag gegeten hebben. Ik heb hem in stukken gesneden, het vet laat ik er aan, dat geeft een lekkere smaak. Griezelaars zoals ik snijden dat er dan later alsnog af, liefhebbers zoals de rest van mijn gezin eten het met smaak op, daar moet je elkaar een beetje de ruimte in laten.

De stukken vlees door wat bloem wentelen, dat bindt later de saus, en in olie en boter aanbraden. Ik heb ze er ditmaal uitgehaald en daarna de ui in ringen licht gebakken.Dan een bockbiertje erbij. Langzaam gieten, dan schrikt het vlees niet (dat is als je het vlees niet uit de pan hebt gehaald). Voor degenen met oog voor detail: zomerbock? Inderdaad, die had ik nog over toen ik deze zomer stoofvlees wilde maken. Liefhebbers zeggen dat bockbier nog lekkerder is als je het een jaar laat liggen, dus. Op de achtergrond: de Oost-Indische kers die welig tiert.


Dan gaat er een half runderbouillonblokje bij, twee laurierblaadjes, peper, scheutje azijn, beetje stroop en na een uur nog een plak ontbijtkoek. Dat zorgt voor smaak en binding.


Dan lekker lang laten stoven, zeker drie uur (dit hangt van het vlees af). Je kunt het het best een dag van tevoren al klaarmaken.

Ondertussen kook je aardappelen, bloemkool. Sperziebonen zijn ook lekker. Bloemkool vooral niet té gaar koken. Kaassausje erbij maken:

Smelt een klont boter in een steelpan. Doe er 2-3 eetlepels bloem bij. 1-2 minuten op een laag vuur al roerend bakken, dit moet garen. 100 ml koude melk toevoegen, goed roeren. Als het warm wordt gaat het binden. Halve zak geraspte kaas erbij, stukje van een bouillonblokje, peper, nootmuskaat.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…