Doorgaan naar hoofdcontent

Egypte


Mijn blijdschap was niet onverdeeld, toen ik hoorde dat STUD een reisje naar Egypte voor ons tweeën geboekt had. Lekker naar de zon, met zijn tweeën, de dagelijkse beslommeringen en ook de grotere zorgen even achter ons laten. Maar ook: twee van de drie driekoningenspelen die ik had ingestudeerd missen!

De fijne spelersgroep in de steek laten, de regisseur hals over kop een nieuwe engel laten zoeken (twee weken van tevoren!). Een open dag missen van een middelbare school die als tweede keus moet dienen voor BUD. En dan, de onlusten in Egypte. Weliswaar zouden de vakantieparken veilig zijn maar het klinkt niet erg aantrekkelijk. Maargoed, ik wil graag mijn man volgen en de reis is al geboekt. Net zoals Maria en Jozef gaan we naar Egypte. Oké, de omstandigheden zijn niet echt hetzelfde. Als engel in het toneelsuk zeg ik tegen Jozef: 'vliedt naar 't Egypteland tesaam'. En nu ga ik zelf.
Hoe kan het dat Josef naar Egypte moest vluchten, terwijl enkele honderden jaren daarvoor God het volk Israël juist uit Egypte gered had? Dan was het zeker weer veilig.


Even uit de zon.
video

Eten bij de strandtent

Onze kamer


Toen we de eerste dag terugkwamen van het onbijt, vonden we onze schoenen, die we op de grond onder de kapstok hadden achtergelaten, zo:


Het zijn net munten van twee euro, maar dan twintig keer zo weinig waard:
Die rechtsonder in die grijsblauwe, dat ben ik:Na de moskee bezochten we de koptische kerk:

Tijdens een bezoek aan de Koptische Kerk hoorde ik dat Egypte tijdens de engelse bezetting bijna helemaal Christelijk was. Toen kwam de Islam en nu is 90% van Egypte Moslim. Waarom beklijfde bij de meerderheid het Christelijk geloof niet? 

Teveel gerookt... of... is dat de ongediertebestrijding?
Jawel, de paspoorten worden goed gelezen! Gevlucht of niet, ouder word je toch, Stud! Op ons bed vonden we een brief die we moesten inleveren. Na het avondeten kregen we een taart met live zang!


Ook hier kwamen we Abraham tegen in het straatje naar het strand:


Eén van de redenen voor deze reis was het ontvluchten van een Abraham voor de deur (niet gelukt).


Bud was ook jarig. De traktatie: zelfgemaakte portemonnees van melkpakken met chocolademunten:Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…