Doorgaan naar hoofdcontent

7 Quick Takes in de moestuin

Grote tomaat en kleine paprika1. Vandaag de tomatenplantjes en de paprika in potten gezet. Zal ik ze binnen of buiten zetten? Een kas zou mooi zijn!

 2. Er bloeit vanalles paars en dat kleurt zo mooi bij het geelgroen van de vrouwenmantel. Hier de salie die het erg goed doet sinds hij van de pot naar de volle grond is gegaan.3. Gisteren is de eerste knop van de passiebloem opengegaan. Feest! Ook de bieslook bloeit mooi paars.


4. Minder is dat er weer veel door de slakken is opgevreten. De maggiplant was helemaal kaal, maar gelukkig komen er weer nieuwe blaadjes aan. Deze plant heb ik dit jaar voor het eerst, op verzoek van Stud, het is een kruid dat ik nooit gebruikt heb. Daar gaat verandering in komen, als de blaadjes tenminste flink willen groeien.

Augurk en boon
5. Ik las dat de augurk goed de beschutting van de boon kan gebruiken. Ja dan moeten die bonen wel groeien! Misschien hebben ze teveel kou gehad, daar houden ze niet van. De augurk gaat harder. Behalve die bij de paal, de slakken hebben zich zeker vergist toen ze zich tegoed deden aan de hosta!
Ook de bietenplantjes zijn bijna allemaal opgegeten.


Deze staat er nog. De uien lijken het goed te doen. Evenals de aardappelen, die ik blijkbaar over het hoofd heb gezien. Er staan twee planten, op de plekken waar ik ze vorig jaar en dat jaar daarvoor heb gepoot.


Aardappelplant


6. De vrouwenmantel vindt het allemaal best, die komt overal boven de grond. Een paar mogen naar de voortuin verhuizen, daar zet ik ze langs het pad.

Volgend jaar alleen uien en aardappelen?

7. Volgende week vrijdag de nieuwe lay-out! Het is dan mijn 200ste blog in 4 jaar.Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…