Doorgaan naar hoofdcontent

7 Quick Takes in de moestuin

Grote tomaat en kleine paprika1. Vandaag de tomatenplantjes en de paprika in potten gezet. Zal ik ze binnen of buiten zetten? Een kas zou mooi zijn!

 2. Er bloeit vanalles paars en dat kleurt zo mooi bij het geelgroen van de vrouwenmantel. Hier de salie die het erg goed doet sinds hij van de pot naar de volle grond is gegaan.3. Gisteren is de eerste knop van de passiebloem opengegaan. Feest! Ook de bieslook bloeit mooi paars.


4. Minder is dat er weer veel door de slakken is opgevreten. De maggiplant was helemaal kaal, maar gelukkig komen er weer nieuwe blaadjes aan. Deze plant heb ik dit jaar voor het eerst, op verzoek van Stud, het is een kruid dat ik nooit gebruikt heb. Daar gaat verandering in komen, als de blaadjes tenminste flink willen groeien.

Augurk en boon
5. Ik las dat de augurk goed de beschutting van de boon kan gebruiken. Ja dan moeten die bonen wel groeien! Misschien hebben ze teveel kou gehad, daar houden ze niet van. De augurk gaat harder. Behalve die bij de paal, de slakken hebben zich zeker vergist toen ze zich tegoed deden aan de hosta!
Ook de bietenplantjes zijn bijna allemaal opgegeten.


Deze staat er nog. De uien lijken het goed te doen. Evenals de aardappelen, die ik blijkbaar over het hoofd heb gezien. Er staan twee planten, op de plekken waar ik ze vorig jaar en dat jaar daarvoor heb gepoot.


Aardappelplant


6. De vrouwenmantel vindt het allemaal best, die komt overal boven de grond. Een paar mogen naar de voortuin verhuizen, daar zet ik ze langs het pad.

Volgend jaar alleen uien en aardappelen?

7. Volgende week vrijdag de nieuwe lay-out! Het is dan mijn 200ste blog in 4 jaar.Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…