Doorgaan naar hoofdcontent

7 Quick Takes in de moestuin

Grote tomaat en kleine paprika1. Vandaag de tomatenplantjes en de paprika in potten gezet. Zal ik ze binnen of buiten zetten? Een kas zou mooi zijn!

 2. Er bloeit vanalles paars en dat kleurt zo mooi bij het geelgroen van de vrouwenmantel. Hier de salie die het erg goed doet sinds hij van de pot naar de volle grond is gegaan.3. Gisteren is de eerste knop van de passiebloem opengegaan. Feest! Ook de bieslook bloeit mooi paars.


4. Minder is dat er weer veel door de slakken is opgevreten. De maggiplant was helemaal kaal, maar gelukkig komen er weer nieuwe blaadjes aan. Deze plant heb ik dit jaar voor het eerst, op verzoek van Stud, het is een kruid dat ik nooit gebruikt heb. Daar gaat verandering in komen, als de blaadjes tenminste flink willen groeien.

Augurk en boon
5. Ik las dat de augurk goed de beschutting van de boon kan gebruiken. Ja dan moeten die bonen wel groeien! Misschien hebben ze teveel kou gehad, daar houden ze niet van. De augurk gaat harder. Behalve die bij de paal, de slakken hebben zich zeker vergist toen ze zich tegoed deden aan de hosta!
Ook de bietenplantjes zijn bijna allemaal opgegeten.


Deze staat er nog. De uien lijken het goed te doen. Evenals de aardappelen, die ik blijkbaar over het hoofd heb gezien. Er staan twee planten, op de plekken waar ik ze vorig jaar en dat jaar daarvoor heb gepoot.


Aardappelplant


6. De vrouwenmantel vindt het allemaal best, die komt overal boven de grond. Een paar mogen naar de voortuin verhuizen, daar zet ik ze langs het pad.

Volgend jaar alleen uien en aardappelen?

7. Volgende week vrijdag de nieuwe lay-out! Het is dan mijn 200ste blog in 4 jaar.Populair

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren, zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk geweest zijn. Toch kwamen, na dat open-deur-beleid van de jaren '70, bij hen óók diverse sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die wél daadwerkelijk bij ons op een tegel aan de muur hing:

De mens wikt, God beschikt.
Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waarin mijn ouders zeiden…

Waarom Kardinaal Eijk beter naar Lourdes had kunnen gaan

Terwijl ik gister, tijdens de pauze van de repetitie van het kerkkoor, de verhalen van de recente pelgrimsreis naar Lourdes hoorde, toen hoorde ik ook dat kardinaal Eijk niet mee was geweest wegens ziekte. Het was wel de bedoeling geweest dat hij mee zou gaan.

Een dag later, vandaag dus, lees ik in de krant op mijn telefoon het bericht, dat de kardinaal een alarmerend bericht heeft geplaatst op de website van een Amerikaans dagblad. De kop van het NOS bericht op mijn telefoon luidt:
Kardinaal Eijk: paus is niet duidelijk en brengt eenheid kerk in gevaar Daarmee wordt meteen een overeenkomst duidelijk tussen Kardinaal Eijk en de paus:
Beide kunnen prima de media in rep en roer brengen. Een lezing van het originele artikel op national catholic register of hier in het Nederlands. moet duidelijkheid geven wat de Nederlandse kardinaal nu echt beweerd heeft. Het is een vrij uitgebreid stuk en biedt daarmee inzicht in de situatie waar het om gaat: Duitse bisschoppen die van mening verschille…