Doorgaan naar hoofdcontent

Muziek op zaterdag - Taize

Taize? Is dat niet die gemeenschap in Frankrijk waar vroeger jongeren heengingen? Met hele schoolklassen tegelijk? O, nog steeds? Vanuit de hele wereld zelfs?

Hoe kom ik erbij om dáár over te schrijven? Nou dat zal ik je vertellen. Ik was aan het nadenken waar ik over zou gaan bloggen. De vorige keren liep ik over van inspiratie voor de muziek op zaterdag, maar deze keer niet. Toch zette ik mijn computer aan, gewoon aan de slag. En warempel, hij opent vanzelf op een pagina met taize-muziek. De computer is natuurlijk niet goed afgesloten geweest en ik heb er gisteren inderdaad naar geluisterd, maar het is toch vreemd want ik sluit altijd éérst alle pagina's voordat ik de computer afsluit, maargoed.

Nu herinner ik me ook dat ik gisteren dacht: ik moet zelf ook weer even gitaar spelen. Maar dat is bij de gedachte gebleven. Nouja misschien vandaag.

Deze vind ik zelf heel erg mooi. Zowel de muziek als de tekst. 'Blijf bij mij'. Dan denk ik aan met moment van de lijdensweg, dat Christus in de tuin zit te bidden en waken met zijn vrienden. Hij heeft ook zijn gevoelens bij wat hem te wachten staat, hij is tenslotte ook gewoon mens. Maar terwijl hij zat te bidden, waren zijn vrienden in slaap gevallen. 'Watch and pray'.

Juist die kwetsbaarheid vind ik mooi. Hij raakt niet in paniek terwijl hij weet dat hij gekruisigd zal worden. Hij vlucht niet. Nee, hij gaat het met open ogen tegemoet. Samen met zijn discipelen, die niet echt kunnen bevatten wat er allemaal aan de gang is. Wij vechten wel voor je hoor, roept er eentje nog terwijl er hij zijn zwaard trekt. Maar dat is niet wat Christus wil. 'Blijf bij mij'.

Raadselachtig, ja. Maar ik ken dat gevoel wel, dat je alleen maar wilt dat iemand bij je is, als je ziek bent bijvoorbeeld. Terwijl die ander alleen maar druk doende is met dit en dat, met zus en zo regelen. Kom nou even zitten, denk je dan.

Het gaat eigenlijk niet zozeer om het zitten versus het doen. Je kan tenslotte ook geheel afwezig zitten en geheel aandachtig bezig zijn. Het gaat meer om er zijn, met je aandacht. Christelijke mindfullness. Ruimte maken voor de ander. En in die ruimte wat tijd met elkaar kunnen doorbrengen.

Bless the Lord is ook heel mooi.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Over vandaag (bazaar, worst, 'blijf bij mij' en pepermunt)

In het winkelcentrum bij ons in de buurt was vandaag een bazaar. Twee weken geleden stond dat al aangegeven en sinds een week stond het ook in onze agenda. Maar auti-kind wilde er niet heen. 'Bel oma maar, dan kan ze ook mee', probeerde ik want dat vindt hij gezellig, maar oma was niet thuis.

Even later kwamen Bud, Stud en Jud, wij dus, aan bij de bazaar. Jud, ik dus, werd meteen al gallisch van de harde muziek. Bud, die niet zo'n last heeft van het volume maar wel van het soort muziek, begint te mopperen. 'Sluit je af', zegt Jud. 'Wat bedoel je dáár nu mee?', vraagt Bud. 'Gewoon, sluit je af voor de herrie, de mensen, of waar je dan ook maar last van hebt.' Er vond niet echt een overdracht van begrip plaats in dit gesprek dus Jud geeft maar toe: 'Ik kan het ook niet hoor.'

Men zegt vaak dat je je moet 'afsluiten'*, een schild optrekken, in een cirkel gaan staan of een mantel om doen. Afhankelijk van de overtuigingen van de persoon.…

De BowWowChallenge

'k Zat laatst gezellig DWDD te kijken via uitzending gemist. Anouk zou komen. Maar eerst werden we ingelicht over het verschijnsel van de BowWowChallenge. Iemand brengt een dure auto naar de carwash. Dat filmt hij, maar dan zoomt hij uit me de camera, en dan blijkt de dure auto een speelgoedautootje te zijn dat hij onder de douche heeft gezet! Het was dus nep. Ik moest er wel om lachen.

'Wat is er?', vroeg Bud, zonder op te kijken van EuroTruckSimulator2. Ik legde hem uit: Een BowWowChallenge, dat is iets nieuws.'

'Dat je dat nú pas voor het eerst ziet, dat ken ik'.

'Hoe lang ken jij dat al dan?'

'Eén dag', zegt hij. Pfff. Ik dacht wéken. Ik loop wel vaker achter het nieuws aan. Maar nu blijkt het mee te vallen.

'O nee toch, één dag, die haal ik nóóóit meer in', roep ik.

Het volgende onderwerp is lavalampen. Iets minder actueel. Ik heb ook een lavalamp! Drie zelfs: een rode, een groene en een blauwe. De blauwe had mijn man al toen ik he…