Doorgaan naar hoofdcontent

Muziek op zaterdag - Taize

Taize? Is dat niet die gemeenschap in Frankrijk waar vroeger jongeren heengingen? Met hele schoolklassen tegelijk? O, nog steeds? Vanuit de hele wereld zelfs?

Hoe kom ik erbij om dáár over te schrijven? Nou dat zal ik je vertellen. Ik was aan het nadenken waar ik over zou gaan bloggen. De vorige keren liep ik over van inspiratie voor de muziek op zaterdag, maar deze keer niet. Toch zette ik mijn computer aan, gewoon aan de slag. En warempel, hij opent vanzelf op een pagina met taize-muziek. De computer is natuurlijk niet goed afgesloten geweest en ik heb er gisteren inderdaad naar geluisterd, maar het is toch vreemd want ik sluit altijd éérst alle pagina's voordat ik de computer afsluit, maargoed.

Nu herinner ik me ook dat ik gisteren dacht: ik moet zelf ook weer even gitaar spelen. Maar dat is bij de gedachte gebleven. Nouja misschien vandaag.

Deze vind ik zelf heel erg mooi. Zowel de muziek als de tekst. 'Blijf bij mij'. Dan denk ik aan met moment van de lijdensweg, dat Christus in de tuin zit te bidden en waken met zijn vrienden. Hij heeft ook zijn gevoelens bij wat hem te wachten staat, hij is tenslotte ook gewoon mens. Maar terwijl hij zat te bidden, waren zijn vrienden in slaap gevallen. 'Watch and pray'.

Juist die kwetsbaarheid vind ik mooi. Hij raakt niet in paniek terwijl hij weet dat hij gekruisigd zal worden. Hij vlucht niet. Nee, hij gaat het met open ogen tegemoet. Samen met zijn discipelen, die niet echt kunnen bevatten wat er allemaal aan de gang is. Wij vechten wel voor je hoor, roept er eentje nog terwijl er hij zijn zwaard trekt. Maar dat is niet wat Christus wil. 'Blijf bij mij'.

Raadselachtig, ja. Maar ik ken dat gevoel wel, dat je alleen maar wilt dat iemand bij je is, als je ziek bent bijvoorbeeld. Terwijl die ander alleen maar druk doende is met dit en dat, met zus en zo regelen. Kom nou even zitten, denk je dan.

Het gaat eigenlijk niet zozeer om het zitten versus het doen. Je kan tenslotte ook geheel afwezig zitten en geheel aandachtig bezig zijn. Het gaat meer om er zijn, met je aandacht. Christelijke mindfullness. Ruimte maken voor de ander. En in die ruimte wat tijd met elkaar kunnen doorbrengen.

Bless the Lord is ook heel mooi.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…