Doorgaan naar hoofdcontent

Voetbalpizza

Niet dat het gisteren voor de uitslag heeft uitgemaakt, maar wij hebben in ieder geval lekker gegeten. Vooral de helft met chorizo was lekker pittig. Begin met het maken van een broodmix, begin hier op tijd mee.

Ingrediënten voor het deeg

 • 1/3 volkoren meel
 • 2/3 wit meel
 • samen 700 gram zodat ik ook nog twee extra bodems kon maken om in te vriezen (ik heb ze 5 minuten voorgebakken en daarna ingevroren)
 • 3/4 blokje verse gist
 • schepje suiker
 • theelepel zout
 • vier eetlepels olijfolie
 • 400 ml water

 1. Wegens tijdgebrek heb ik de broodmachine gebruikt voor het kneden van het deeg (nu weet ik waar de uitdrukking 'het rijst de pan uit' vandaan komt). Los de gist met de suiker in 100 ml warm water op (38°C). Laat 5 minuten staan.

 2. Doe eerst het resterende water (300 ml), het water met de gist, de olie en het zout in de broodmachine, vervolgens het meel. Zet hem op stand 'deeg maken', of check de gebruiksaanwijzing van jou machine.

 3. Zelf kneden is ook leuk als je meer tijd hebt.
Ingrediënten voor topping

Bodem om in te vriezen
Verwarm de oven voor op 250°C. Bestuif het werkvlak met bloem. Sla een keer op het deeg om de lucht eruit te drukken. Rol het uit tot een rechthoekige of ronde lap die op je bakplaat past. Bestrijk met tomatensaus. Je kunt hem verder met van alles beleggen, bijvoorbeeld zo voor een voetbalpizza:

Ingrediënten voor de topping
 • Parmezaanse kaas
 • spinazie
 • mozzarella
 • chorizo met stukjes rode paprika en olijf aan de ene kant
 • champignons, stukjes gele paprika aan de andere kant, gearrangeerd tot een heus voetbalveld.

Bak de pizza 15-20 min. in het midden van de oven.


Beetje olijfolie eroverheen sprenkelen, biertje erbij en de pizza is klaar voor onder het voetbal.


En mocht de wedstrijd tegenvallen, de pizza hopelijk niet!

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…