Doorgaan naar hoofdcontent

Andijviestamppot, en een wonderlijk kopje koffie

Da's nou grappig. Ik zat vanmorgen klaar om een stukje te schrijven maar er kwam helemaal niks. Ik bladerde door mijn eet-foto-archief. Gister had ik nieuwe foto's gemaakt maar het fototoestel lag nog beneden en ik was te lui om het te halen.

Ik heb vanmorgen een rozenkrans van het Heilige Hart van Maria gebeden.
Het gebed van Isidorus van Sevilla bij het opstarten van de computer.

Maar ik had nog steeds geen inspiratie. Inmiddels was het lunchtijd. Er lagen nog garnalen en een rode poon van gisteren. 'k heb de boel opgebakken met wat knoflook en rode peper, met een stukje toast met roomboter. De smaak was goed maar geen foto waard. Ondertussen kwam het mij zo voor dat ik niet zoveel moest nadenken, en niet moest doen alsof mijn inspiratie werkelijk slechts uit mijn overwerkte brein ontsproot. In-spiratie, wie in-spireert ons? 

Wij hebben een espresso-apparaat. Je schuimt melk, zet koffie en giet die bij de melk. Liefst snel en trefzeker, zonder morsen. Tot zover mijn barista-kwaliteiten. En nou komt 'ie, tadaaa... Dit is niet een foto van het internet geplukt, dit is werkelijk mijn eettafel:

Kopje cappuchino met een hartje erin. En een punt.
Het onbevlekt hart van Maria.
Punt.

Da's mooi zeg.
Zo maar in mijn koffiekopje.

Nu ik toch in de weer ben met het fototoestel dan ook maar meteen de maaltijd van gisteren. Heel gewoon, hollandse kost: stamppot rauwe andijvie, niet helemaal rauw en niet teveel andijvie voor BUD, met gehakt en uitgebakken ontbijtspek (bij gebrek aan 'gewone' spekjes).

Jakkes, wat is dit, denkt u. Het bewijs dat er geen luizengif op deze andijvie zat.
En dat ik hem gewassen heb.


Andijviestamppot


Ingrediënten voor 3 personen

 • 850 g aardappelen
 • kleine struik andijvie
 • scheut melk
 • klont boter (of spekvet)
 • 250 g rundergehakt
 • spekjes (ontbijtspek kan ook)

 1. Schil, kook en pureer de aardappelen.

 2. Bak het spek uit. Haal uit de pan. Bak het gehakt rul met wat peper, zout en paprikapoeder.

 3. Voeg een scheut melk toe, peper en zout en wat nootmuskaat.

 4. Was de andijvie en snijd hem in reepjes. Meng het door de puree.

 5. Serveren met het gehakt en spek.

Ik heb meteen de culinaire ring uitgeprobeerd, die tot op heden onaangeroerd in de kast lag:
Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…