Doorgaan naar hoofdcontent

Vrijdag zonder vlees

Het is alweer maandag. Vrijdag zat ik nog in een hotelletje in de duinen op onze minihuwelijksreis.Net kerstmis geweest. Ik was me er eigenlijk niet van bewust dat het vrijdag was. Dat werd ik me plots tijdens het rijke ontbijt. Na het eten van een croissant met dik roomboter en jam, en een broodje met kaas en... ham. Sinds een jaar eet ik geen vlees meer op vrijdag.

Zeker in het begin was dat wennen en regelmatig werd ik me tijdens het eten van een boterham met leverworst bewust dat het vrijdag was.

We waren van plan die dag terug te gaan naar ons nieuwe lievelingsrestaurantje in Schoorl, voor het wildmenu met spruitjespuree en reerug. Niet dus. STUD keek wat sip. Wat is het nut van dit vasten, kun je je afvragen. De andere 6 dagen mag je wel vlees eten. Je kunt ook heerlijk vis of vegetarisch eten.

1. als je per ongeluk wel vlees eet, denk je bij de volgende maaltijd makkelijker 'dan kan ik nu ook wel vlees eten'. Dat geldt ook voor andere fouten die je maakt. Eén fout leidt tot meer fouten, want 'het maakt toch niet meer uit', zeg je tegen jezelf.
2. je moet ervoor uitkomen dat je gelooft en dat je daar ook naar handelt.
3. op dezelfde dag laten veel mensen het eten van vlees na, om een reden namelijk het herdenken van de kruisdood van Jezus. Ook al ben je de enige in het restaurant of waar dan ook, wereldwijd gezien ben je in groot gezelschap. Je bent niet de enige.

Reacties

 1. Twee dingetjes:
  - er zit een verschil in vasten en onthouding. Bij vasten eet je minder het algemeen, bij onthouding laat je een bepaald product staan. Vrijdag zijn in de Katholieke Traditie visdagen. Ik geloof omdat het vroeger een goedkoop product was, armelui's eten. Persoonlijk eet ik op vrijdag of goedkoop visje (van die koolvisblokken bij Lidl ofzo zijn mijn favoriet daarbij) of gewoon geen vis, dus geheel vegetarisch.
  - Als ik het goed lees zat je nog in het Kerstoctaat op de bewuste vrijdag. Als ik me niet vergis (en pin me er niet op vast), zijn de octafen van de Feestdagen nog steeds onderdeel van het Feest en wordt er niet gevast en onthoudt men zich niet van vlees. Nu ga je natuurlijk balen dat je niet dat stuk vlees hebt gegeten. Sorry. Maar mss wel fijn voor de toekomst.

  Verder is het een prachtige traditie, vooral als je er ook echt het lijden van Christus er bij overweegt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik druk op een verkeerde knop en mijn reactie is pleite... Ik heb vandaag mijn dag niet. Tweede poging. Nee, van dat gemiste stuk gebraad lig ik niet wakker, ik realiseer me wel wat een luxe het is om uberhaupt deze keus te hebben. Over vrijstelling van onthouding tijdens het octaaf heb ik zo gauw niets kunnen vinden. Kerstoctaaf is ook een nieuw begrip, de 'acht dagen van kerstmis'. Maar leuk juist om van elkaar te leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. http://www.rkk.nl/abc/detail_objectID681813.html - voor beetje informatie. Ik leer ook nog steeds bij hoor. Dat vind ik juist ook zo leuk :)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…