Doorgaan naar hoofdcontent

Driekoningentaart (frangipane) en bietensoep

Dit jaar moest ik het bakken van de driekoningentaart overslaan, ik had er stomweg de kracht niet voor doordat ik geveld was geweest door een flinke griep. Ik moest mijn krachten sparen voor het driekoningenspel waarin ik de engel speel. Vanavond is de eerste voorstelling, er volgen er nog twee. Ik moet, als engel, het hele stuk staan, dus dat is best wel zwaar.

Jammer want hij is heerlijk! Met zelfgemaakte spijs van amandelmeel. En natuurlijk een boon erin.

Ingrediënten

 • 9 plakjes roomboterbladerdeeg
 • 125 gr amandelmeel (of blanke gepelde amandelen)
 • 100 gr roomboter
 • 100 gr fijne suiker plus een beetje extra
 • 3 stuks eieren (kamertemperatuur)
 • 2 el bloem
 • 1 stuks hele amandel of porselein figuurtje

Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 225°C (heteluchtoven 200°C). Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Maal of rasp de amandelen op een fijne rasp, bijvoorbeeld in de foodprocessor.

Klop de boter met de suiker romig, totdat het niet meer knarst. Roer één voor één twee eieren erbij. Zeef de bloem erboven, strooi de amandelbloem erover en spatel het luchtig door elkaar.

Leg, steeds verspringend, 4 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze zover uit, dat je er een cirkel van 26 cm uit kunt snijden. Doe hetzelfde met de andere 4 deegplakjes en leg de restjes deeg van de eerste cirkel ook op de stapel. Leg één deeglap op de bakplaat.

Klop het derde ei los met 1 eetlepel water en 1 eetlepel suiker en bestrijk het deeg hiermee. Verdeel het spijsmengsel over de deeglap, maar laat een rand van 3 cm vrij. Bol de vulling naar het midden toe op.

Stop de hele amandel of het figuurtje van porselein in de vulling. Dek de vulling af met de tweede deeglap. Druk de naden op elkaar en knijp de deegrand tussen duim en wijsvinger naar boven. Steek (met een appelboor) een gaatje uit het deegdeksel.

Kwast het deeg in met de rest van het losgeklopte ei. Bak de taart onderin de oven in 35 minuten
.


Vóór de toneeluitvoering aten we samen. Bietensoep. Extra lekker omdat:
 • ik hem niet zelf  hoefde te koken
 • hij supergezond en lekker pittig is
 • ik hem binnen kreeg zonder te knoeien op mijn witte jurk
 • mijn maag er vandaag weer tegen kan

Bietensoep

Ingrediënten

 • blokjes bieten en pastinaak
 • gesnipperd uitje
 • 'geheim kruidenmengsel'
 • verse geraspte gember
 • zout
 • groentebouillon-pasta (miso)

Groenten en gember samen aanbakken in wat olie. Water toevoegen en koken. Op het laatst naar smaak groentebouillon-pasta toevoegen.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…