Doorgaan naar hoofdcontent

Life of Pi

Vanavond hebben wij de film ‘Life of Pi’ bekeken. Mooie plaatjes. Maar het eind vond ik wel wat vreemd. Geloven wordt voorgesteld als een keus, die het leven aangenamer maakt. BUD begreep het niet. Ik vertelde hem over een stap in mijn eigen weg naar geloof. Ik wilde wel geloven maar mijn verstand was niet overtuigd. Ik gebruikte hierbij het volgende model, dat in de personeelspsychologie gebruikt wordt bij het selecteren van een geschikte kandidaat.  Er zijn vier mogelijkheden met twee variabelen, het bestaan van God en mijn geloof. Ik heb controle over één variabele, mijn geloof.

1 God bestaat
  Ik geloof
2 God bestaat
  Ik geloof niet
3 God bestaat niet
  Ik geloof
4 God bestaat niet
  Ik geloof niet
Als ik ervoor kies te geloven dan kan het zijn dat God inderdaad bestaat, kwadrant 1: Dat is heel fijn. Als ik wel geloof maar God bestaat niet, dan zit ik in kwadrant 3: 'dat is een beetje dom’ vulde BUD in. Precies. Dan sta je voor gek. Dit vond ik zelf een tamelijk beangstigende uitkomst. Maar, omdat God in dit geval niet bestaat, en wij allemaal over een eeuw dood zijn, en niemand dan meer weet wat ik geloofde, is dat niet zo erg. Kwadrant 2: ik kies ervoor niet te geloven terwijl God wel bestaat. Dit brengt me in het gebied van het vagevuur of de hel. Vroeger werd dat (onder andere volgens mijn moeder) gebruikt om mensen over te halen te geloven. In kwadrant 4 geloof ik niet en bestaat God niet. Ik sta dan niet voor gek, hoef niet bang te zijn voor de hel maar mis wel de vreugde van kwadrant 1.

Elk kwadrant geven we een waarde. Kwadrant 1 leverde een + op, alle anderen een  ±. Zo heb ik indertijd mijzelf overtuigd het er op te wagen wat betreft geloof. BUD vond het een interessante gedachtengang! 

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…