Doorgaan naar hoofdcontent

Briochebrood met hartige vulling voor Pasen

't Lijkt misschien een beetje raar om met Pasen achter de computer te verdwijnen, maar na drie drukke dagen is het wel heel erg fijn met z'n drietjes! Al zijn we niet verdwenen hoor. Wat een drukke dagen, met school en werk. Donderdagavond de generale repetitie van het Paasspel en zaterdagavond de uitvoering. Tussendoor (veel) boodschappen, voorbereiden van de paaslunch en het maken van een salade voor de toneelploeg. En dan de paaswake zaterdag. Maar wel heel fijn allemaal.

Het mooiste was vanmorgen.


BUD kwam de trap afgedonderd (kedeng kedeng boem, kedeng kedeng boen). Is het al zo laat, dacht ik, mijn ogen waren nog niet in het stadium om op de wekker te kunnen kijken. 'Het is kwart voor zéven, veel te vroeg', had STUD al gezien. 'Nee hoor', zei BUD met een stalen gezicht. 'Gisteravond heb ik alle klokken in mijn kamer verzet, en het is kwart voor ácht'. Het is waar, maar de biologische klok die in mij schijnt te tikken is niet zo snel verzet als de elektronische klokken! Gelukkig mocht ik me nog even omdraaien terwijl BUD en STUD ontbijt gingen maken.

Op de foto boven zie je een gehaktballetje met een kwartelei. Verder was er een gevuld brood van brioche-deeg. En broodjes.

Briochebrood met hartige vulling


Ingrediënten

200 g niet te koude boter
350 g bloem
10 g gedroogde gist
5 g zout
2 eieren + het eiwit dat je bij de vulling overhoudt

Vulling:
5 witte asperges, geschild en houtige uiteinden verwijderd
5 plakken achterham (of gerookte zalm)
1 losgeklopte eierdooier

Kneed de boter met bloem, gist, zout en eieren tot een soepel deeg. Laat afgedekt 1,5 uur rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 200°C. Kook de asperges 10 minuten. Laat ze afkoelen. Rol elke asperge in een plak ham. Rol het deeg uit tot een dikke lap. Leg de asperges erop en vouw het deeg eromheen. Bestrijk met een eierdooier. Bak in 20 min. goudbruin en gaar.

Snijd, als het is afgekoeld, in plakken dwars op de asperges.


Daar is ze weer, ditmaal in functie.

Lekker weer opgeruimd.
Op zijn paasbest!


Het witte uiltje kreeg ik van Opa en Oma.
De andere uiltjes moeten nog aan hem wennen.
Komt wel goed.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…