Doorgaan naar hoofdcontent

Selderiesoep en bananenkwarktoetje op Sacramentsdag

Vanavond is er nachtelijke aanbidding ter gelegenheid van Sacramentsdag. Ik zit op bed wat te lezen in een boek dat ik van mijn oma heb gekregen toen ik haar verteld had dat ik me wilde laten dopen. Een grote twijfel voor mij was, wie kiest nu voor een kerk met zoveel regels en voorschriften, terwijl je ook voor vrijheid, blijheid kunt kiezen, of voor een andere religie.

Sla ik echter dit 100 jaar oude boek open,
dan ontvouwt zich een beeld van warmte en liefde
waardoor ik me meteen weer herinner waarom ik me wilde laten dopen.


Hoe zou mijn opa, die ik nooit gekend heb en van wie dit boek was, het gelezen hebben? Hoe zou hij er steun uit ervaren hebben?

Ik maak een 'toetje' van banaan, kwark, honing en bosbessen (diepvries, die natuurlijk uit de verpakking vielen toen ik ze pakte). Ongehoord lekker.
Na de lunch een wandeling gemaakt met mijn zoon.
Op deze plek zijn wij al menigmaal het paaltje voorbijgelopen. Vandaag herkenden we de plek gelukkig meteen. Als je goed kijkt dan kun je door de bosjes heen het paaltje ontwaren.


Selderiesoep: Uitje fruiten in boter, gesneden bos bleekselderij erbij. 5 Min. fruiten, 2 eetlepels bloem erbij, in een paar minuten gaar bakken zodat het vocht bindt.


Glas witte wijn en beker kippenbouillon (of bouilonblokje met water). Kwartier koken. In de blender met stuk blauwe kaas (100 g. stilton of een andere) (moest ik de blender toch nog met de hand afwassen omdat ik hem al voor de bananenkwark gebruikt had). Opdienen met (stok)brood.


En toen moest ik wegwezen! Racen op de fiets naar de kerk, kijken of er nog wat gedaan moet worden voordat om 19.00 de mis begint. Er is de hele nacht aanbidding van het Allerheiligste, tot 7.00.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…