Doorgaan naar hoofdcontent

Maria Magdalena

Is het niet wonderlijk hoe groot de belangstelling is voor Maria Magdalena. Hoe haar relikwieën op vele plaatsen zouden zijn beland. Velen lijken ervan te dromen een nazaat te zijn uit de vermeende relatie tussen Jezus en Maria Magdalena. Door de eeuwen heen was dit voor vele esoterische gelovigen al iets om mee bezig te zijn maar nu lijkt het wel gemeengoed.

Mijn man kwam jaren geleden thuis met de boeken van Dan Brown. Hij las ze in één ruk uit. Terwijl hij zelden leest. Ik sla 'De Da Vinci code' open, blz. 242-243:
'De heilige graal is Maria Magdalena...'. 'Maria Magdalena vormde een enorme bedreiging voor de mannen van de Kerk. (...) ze beschikte ook over het tastbare bewijs dat degene die kort daarvoor door de Kerk tot godheid was uitgeroepen, een sterfelijke afstammeling had voortgebracht.'
Dat is precies het beeld waarmee ik ben groot gebracht. De Kerk, wat synoniem is voor mannen, is bang voor de vrouwelijke oerkracht. Het wonderlijke is, dat die oerkracht gezocht wordt in het seksuele en in het zondige. Niet in de christelijke huwelijkse seksualiteit, maar in de zondige. Terwijl je als christen zou zeggen dat de kracht te vinden is bij het goede, het heilige, het maagdelijke. Maar dat lijkt zijn zeggingskracht verloren te hebben. Maria Magdalena is overigens ook een heilige.

Voor mijn bekering had ik erg veel met Maria Magdalena. Als mens is het nu eenmaal makkelijker je te herkennen in een zondares. De Heilige Maagd Maria lijkt wel heel erg onbereikbaar. In de begintijd van mijn bekering was ik op bezoek bij mijn oma, die niet van de diepgaande gesprekken was, maar ze zag mijn worsteling met het geloof. Ze gaf mij twee boeken. Haar man had daar, voor zijn overlijden in de Tweede Wereldoorlog, zeer veel aan gehad. Het ene is getiteld 'De Groote Zondares'. In een ontroerende scène ontmoet Maria Magdalena Maria, de moeder van Jezus. Zij ziet haar van verre aankomen en loopt op haar af. Wanneer zij naderbij komt, ervaart zij zo sterk de goedheid en liefde dat zij tot een spontaan opbiechten van haar zonden komt. Maria voelt zo met haar mee dat zij meehuilt. Dit is het begin van een vriendschap.

Het begrip 'zonde' en 'zondaar' zijn niet erg populair meer. Het komt mij voor alsof deze begrippen juist tot wenselijk zijn verheven, we vereren liever de zondaar dan de Heilige. Een complottheorie over verborgen bloedlijnen... we geloven niet in Jezus maar wel in zijn nazaten?

Dat moest ik even kwijt. Deze overweging is een reactie op een artikel uit het blad van Vrije Scholen, de Seizoener. Daar werd de kerk waar ik besloten heb van te houden afgekraakt om het punt van de vrouwelijke kracht aan te stippen. Maar, is het niet beter geprikkeld te zijn tussen antroposofen waar je het niet mee eens bent dan in slaap te vallen tussen Katholieken op scholen waar niet meer gebeden wordt en waar de Bijbel niet meer gelezen van word? Ik ben nog steeds van mening van wel.

P.S. Toen ik lekker in mijn tuintje in de hangmat de Seizoener verder zat te lezen, kwam ik een stukje tegen over de aardbei.
'Het blad is harmonieus in drieën gedeeld als een verwijzing naar de heilige Drie-eenheid.' (zie de foto aan het begin van deze blog) 'Dit drietallig blad zou een reden kunnen zijn dat de aardbei binnen het christendom ook het symbool is van rechtschapenheid, bescheidenheid en deemoed. De heilige maagd Maria wordt vaak afgebeeld in een mantel versierd met kleine bosaardbeitjes. Of er groeit een klein bosaardbeitje aan haar voeten, als teken van nederigheid.'  

Mijn aardbeienplant.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…