Doorgaan naar hoofdcontent

Oogst uit de moestuin van school

Uit eigen moestuin

Een zelfgemaakte condoleance-kaart.


Lasagna - en ja hoor - deze keer is hij langs de ballotagecomissie gekomen - ja hij is lekker, hoezo, waar heb je hem gekocht dan? Zonnebloemen, helaas gesneuveld tijdens de vakantie.

Het ziet er niet zo mooi uit maar het was wel lekker. Witte kool, shiitake, pepertje (niet zo heet), gember en knoflook, een witvis, tilapia in dit geval, en een bolletje amaranth. Dat stond in de voorraadkast te wachten tot ik er eindelijk iets mee ging doen. Wel lekker maar plakkerig, maar dat gaf niet zo bij dit gerecht.

De oogst uit de schoolmoestuin - die moet leeg zo te zien. Het rooien van aardappels is niet makkelijk, gezien de staat ervan. Ik heb aardappels gebakken in de oven, met wat olie, chilivlokken en grof zeezout. De rest heb ik schoongemaakt en klaargezet voor morgen.

Stamppot raapsteeltjes
Ik ben niet dol op slakken en vooral omdat ik wel dol ben op hosta's. Dit is de tweede op het keukenraam. Vanuit dit perspectief is hij toch echt te mooi om te pletten. Ik heb hem een eindje verderop in het bos gezet. Bud zal trots op me zijn.
Nieuwe etiketten voor mijn tijdschriftbakken (even checken hoe hoog ze het mooist staan).

Deze courgette kwam ook nog uit de schoolmoestuin. Gevuld met een mengsel van ricotta, ei, courgette en wat kruiden. De rest van het ricottamengsel heb ik vandaag op de raapsteeltjesstamppot gedaan, en dan nog even met kaas in de oven.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…