Doorgaan naar hoofdcontent

Pompoensoep

Vannacht had ik een rare droom. Ik droomde dat ik aan het koken was, toen twee dames van de kerk langskwamen. Ik vroeg of ze bleven eten. Ze werden niet thuis verwacht en namen het aanbod graag aan. Dat vond ik heel gezellig - maar hoe moest ik van een kleine pan pompoensoep genoeg voor iedereen maken? Intussen had mijn zoon ook een vriendje meegenomen. En een oudere meneer was binnen komen wandelen - ik wist niet met wie hij mee was gekomen. Maar de pan soep werd er niet voller op.

Ik liet de kinderen drankjes en toastjes met Franse kaas ronddelen. Het onbekende vriendje van mijn zoon vroeg ik een brood uit de vriezer te halen. 'Dat heb ik al gedaan', zei hij. Toen dacht ik weer aan de pan op het vuur. Die begon net aan te koeken - maar wat vreemd - de pan zat ineens veel voller. Het leek wel vlees wat erin zat, het zag eruit als seitan, een vleesvervanger. Ik was blij dat er meer eten was, maar ik kon de dames van de kerk natuurlijk geen vlees voorzetten op vrijdag. Ik besloot ook tonijnsalade te maken want ik had nog wel blikjes tonijn in huis. De oude meneer en nog een paar andere mensen die ook waren binnengekomen liepen enorm in de weg. Ik viel flink uit: 'Ik moet zo eten op tafel zetten, liefst vandaag nog en als jullie mij in de weg lopen krijg ik het nooit af'.

Toen werd ik wakker. De droom bleef nog even hangen en ebde toen weg. Met flarden kwam hij nog voorbij toen ik het ontbijt klaarmaakte. Ik draaide me om. Daar lagen drie pompoenen! Genoeg voor een grote pan soep, en met al die helpende handen is dat binnen een uur klaar!

Wat een fijne droom. De oprechte blijdschap van de gasten, het vertrouwen dat het met dat eten wel goedkomt.

Maar dan toch de paniek, dat er niet genoeg is. En dan koekt het ook nog aan. Maar dan ineens zit er vlees in de soep.

De droom was niet af.

Is de tonijnsalade gelukt? Was de soep lekker? Wie waren die mensen? Ze waren schimmig, ik heb hun gezichten niet gezien en hun namen niet gehoord. Alleen de oude meneer had een zweem van bekendheid.

Al had hij wel even in de pan kunnen roeren, hij stond er tenslotte naast!

Dat is mijn droom, eten met iedereen aan een lange tafel. Gekookt door een heleboel mensen. Ik zie die tafel al staan bij ons in de straat, en helemaal de hoek om.

Het recept: 

Pompoen
Ui
Knoflookteen
Olie
Bouillonblokje
Hete paprika
Brood
Zure room
Tomaat
Koriander

Was de pompoen en snijd hem in stukken. Schillen hoeft niet, daarom moet je hem goed wassen. Snipper een ui en een teentje knoflook. Fruit de ui aan in een eetlepel olie en voeg later de knoflook toe. Bak dan de pompoenstukken even mee en voeg daarna een halve liter water toe - meer kan altijd nog. Eventueel een bouillonblokje erbij - groente of kip - en een snuf hete paprika. Als het na een half uur gaar is, pureer je de soep met een staafmixer of blender (dan kan je hem beter eerst even af laten koelen).

Serveer met een homp brood, een klodder zure room, een in blokjes gesneden tomaat en koriander naar smaak.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…