Doorgaan naar hoofdcontent

Tanden poetsen

'KOM', hoor ik vanuit de badkamer. Mooi, dan kan ik het schrijven van deze blog nog even uitstellen. Eerst moeten er tanden nagepoetst worden. In de badkamer vind ik BUD, met zijn tandenborstel in de hand. Hij had niet 'kom', maar 'oen' geroepen. Niet naar mij, maar gewoon 'oen maloen' want dat klinkt zo leuk. Of ik nog maar voor een keertje zijn tanden wil poetsen. Toen ik met de tandenborstel in de aanslag stond, riep hij 'zit er wel water op'? De eerste jaren van zijn bewuste poets-leven wilde hij per se géén water op de tandenborstel. Maar sinds enkele maanden wil hij dat wel. Altijd en in precies de juiste hoeveelheid.

Dat vind ik wat overdreven. 'Je doet het maar zelf', zeg ik en neem weer plaats achter mijn toetsenbord. Geduld is niet weglopen. Niet boos worden. Je kind leren hoe hij zijn tanden poetst. Naast hem blijven staan en naast goed poetsen ook fatsoenlijk gedrag verwachten. Normen en waarden, Balkenende, met een eindeloze dosis liefde en geduld. En je daar zelf ook naar gedragen natuurlijk. Zeg maar zoals God.

God... Ik denk aan vernietigende regens die de hele aarde wegvagen. Aan Mozes die bidt om te voorkomen dat God zijn volk wegvaagt nadat het een gouden kalf aanbeden heeft. Aan de Rode Zee die open splijt om het volk van Israël door te laten en daarna weer sluit en daarmee de Egyptenaren verdrinkt. Heftig. Maar als jij het bent die daar staat met de vijand op je hielen dan is het wel cool. Tanden poetsen. Morgen weer. Elke dag. God is een God van nieuwe kansen.

Dit is deel 5 van 7 mails in 7 dagen, gehost door Jennifer Fulwiler op Conversion Diary.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…