Doorgaan naar hoofdcontent

NaaienNaaien is iets waar ik altijd als een berg tegenop zie. De berg naaiklusjes wordt dan ook steeds groter, en dan maak ik nog niet eens zelf kleren. Aangezien het vastentijd is en ik graag een offer wil brengen, ontkomt deze klus nu niet aan uitstel.

Mijn hittepit is na jarenlang trouwe dienst in de prullenbak beland, want de inhoud stroomde door steeds meer gaten naar buiten. Van een oude dekbedhoes, die eerst van mijn nichtje is geweest en toen van BUD en waar ik geen afscheid van kan nemen omdat ik de kleuren zo mooi vind, heb ik deze hittepit gemaakt. Gevuld met rijst, een overschot uit de voorraadkast. Twee extra zakjes gemaakt om met kersenpitten wil vullen, nu nog wachten op het kerseneizoen.De problemen begonnen toen ik een rok wilde innemen. Een baan ertussenuit halen ging nog. Maar bij het naaien luste de onderkant van het naaisel. Dat kwam vast door de verschillende draden die ik bovenop en in de spoel had zitten. Maar na het opspoelen van een nieuwe spoel was het probleem er nog. Dan moest het iets met de bovendraadspanning zijn. Gebruiksaanwijzing van beneden gehaald. Een kopje thee gezet. Boek doorgebladerd, bovendraadspanning aangedraaid. Probleem was er nog. 

BUD kwam thuis. Thee ingeschonken. Na een half uur weer naar boven. Weer geprobeerd, nu klonk er gerammel. Het spoelhuis was losgekomen. Minutenlang het weer vast proberen te krijgen tot hij zat, maar niet vast genoeg. Schroefje aangedraaid en verhip, hij doet het!

Rok gepast. Teveel stof weggehaald, nu zit hij te strak! Naad weer losgetornd. Halve weggehaalde strook er weer tussen gewurmd. En dan heb ik het nog niet over de onderrok, die moet nog. Ik had de rok wel gepast van tevoren, maar misschien was het handiger geweest af te spelden hoeveel er tussenuit moest. En dan te rijgen. Maarja het was zo'n makkie...
Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…