Doorgaan naar hoofdcontent

Lijst van 1000 dingen waar ik dankbaar voor ben

Gister las ik de blog van Ann Voskamp. Ik zocht naar troost tijdens het vastlopen in vraagstukken van dit moment. Het vinden van een school voor onze zoon met Asperger, een vorm van autisme, hem voorbereiden op het schoolkamp. Een afscheidsfeest. Een afscheidsconcert. Ondertussen gaat de zoektocht van mijn man naar een baan verder. Hij werkte als ICT-er bij een bedrijf dat failliet gegaan is. En zo kan ik nog wel even doorgaan.De blog van Ann Voskamp is zo perfect dat ik er nooit lang kan verblijven. Maar gisteravond besloot ik eens wat beter te luisteren. Op youtube vond ik een filmpje van one thousend gifts, naar het boek dat ze geschreven heeft. En eindelijk, eindelijk snap ik waar ze het over heeft. Druppel voor druppel sijpelt het besef naar binnen. Ze zegt, wees dankbaar. Niet alleen over de makkelijke dingen, maar over alles. Midden in het dagelijks leven, steeds weer. Ik probeer het aan Stud uit te leggen. Die denkt nu dat ik wil dat hij boer in Amerika wordt met een schep pleegkinderen die ik dan ga home-schoolen.

Terwijl ik naar Ann Voskamp luister, voel ik de zon op mijn gezicht. De laatste avondzon komt in een smalle streep ons huis binnen, en valt precies op deze bloem. Een keer per jaar bloeit de plant, als hij voldoende zon (en water) krijgt.

Als ik mezelf vanmorgen aan het werk probeer te krijgen, besluit ik eerst nog een stukje van dat filmpje te bekijken.

'Ga niet nog langer werken als je niet meer kunt. Als je iets moeilijks moet doen, wees niet gestressed, wees waar je moet zijn maar maak je geen zorgen. Stop met vechten, het is niet jou strijd, maar God's strijd. Onze taak is Hem dankbaar te zijn.'

Eindelijk heb ik weer iets wat ik wil schrijven, een lijst van dingen waar ik dankbaar voor ben.1. Een kwarktaart maken, een winkel die dichtbij is, dat ik geld voor boodschappen heb.2. Een aanrecht om op te ruimen.3. Verjaardagsbloemen die nog staan.

4. Het ruisen van de wind door de bomen.

5. Mijn kind dat zo meteen verhit door de deur komt zeilen.

6. Zuurstof om in te ademen.

7. Thee om te zetten, en dat ga ik meteen doen.


Reacties

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…