Doorgaan naar hoofdcontent

Versterving en recycling

Een tijdje geleden heb ik bij de Aldi een verlengde arm gekocht. Bud vindt hem prachtig. Bij het buiten spelen was hij allerlei straatvuil tegengekomen, en nu vraagt hij al dagen of we samen vuil gaan oppikken. Ach, een rondje na het avondeten kan geen kwaad.

Gewapend met grijparm (Bud) en een grote plastic zak (ik) begonnen we onze ronde. Veel plastic zakken, eetverpakkingen, vijf blikjes en een gebroken fles, een gebroken glas, een gebroken mok, een gebroken ruit (?) in vijf stukken, vier weedzakjes, vijf Marlboropakjes, een paar plastic doppen en ontelbaar veel sigarettenpeuken (met witte filters - dat is nieuw zeker) gingen in de tas.

Onderweg waren we ook een jonge ekster en een kauw tegengekomen. Vroeger zag ik nooit jonge vogels die nog niet konden vliegen. Dit jaar hebben we al een ekster begraven (in de kliko). De nestkast in de tuin heb ik uitgeruimd, nadat papa en mama vogel na 1-2 weken niet aflatend voedseltransport de zorg hadden opgegeven. De nestkast voor ons huis vertoont ook geen activiteit meer, daar verdenk ik de ekster van die ik bij het nest heb zien rommelen.

Na onze opruimactie voelt mijn hoofd wonderbaarlijk leeg en verfrist. Het woord 'versterving' komt in mij op. Een actie die iets goedmaakt. Onze buurt is schoner, ik heb geduld beoefend (dertig peuken oprapen met een grijper...) en nederigheid.

Een buurman die wij passeren biedt aan de blikjes bij de kringloop in te leveren.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…