Doorgaan naar hoofdcontent

Maria die de knopen ontwart


Een tijdje geleden kreeg ik van een vriendin het gebedenboekje van Maria die de knopen ontwart. Dat beeld van Maria kende ik nog niet, maar ik ben zelf ook gek op het ontwarren van knopen. Van touw of draad. En de gedachte dat Maria me zou helpen bij de knopen in mijn leven die ik zelf niet kon ontwarren sprak me aan. Daartoe moest ik bepaalde gebeden bidden en een rondje van de rozenkrans, elke dag gedurende negen dagen. Dat heb ik gedaan, ik ben meteen dezelfde dag nog begonnen. Tja en dan moet je het maar loslaten hè.

Intussen kwam ik mijn wollen warboel weer tegen, in de commode op de gang. Twee lades vol wol, en wat daarvoor doorgaat tegenwoordig. Plus breinaalden in de maten 3 t/m 12 mm. Maar die raken gelukkig niet in de knoop.


De rieten mand, die al bijna een jaar op de commode stond, heb ik bekleed met een oud gordijn. Een heerlijk project met een lijmpistool. De bollen konden mooi in de mand, zonder te blijven haken aan de scherpe kanten van het riet, en zonder stoffig te worden door de kieren in het riet.Maria Knotenlöserin, zo heet het originele schilderij dat in Augsburg hangt, Maria Knotenlöserin zong het door mijn hoofd, en ik dacht weer aan de gebeden, en hoe Maria mijn gebeden zou horen en bij God zou brengen, in de momenten dat ik ze zelf misschien even vergeten ben

Wat een hoop losse eindjes, korte draadjes, waar komen ze vandaan en vooral, waarom heb ik ze bewaard? Moet ik de langere eindjes bewaren op losse bolletjes, of samen op één grote bol? De dikke wol apart van de dunne? De echte wol apart van de synthetische?
Moet ik niet wat weggeven?

Maar de mand is vol, en netjes, toch? Niet alles paste erin. Maar er zit niets meer in de knoop, dus dat is in ieder geval opgelost. Ik doe gauw de deksel dicht en ga wat anders doen. Lezer gegroet!


Nog een leuk stukje over knopen op 'in caelo et terra'


Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…