Doorgaan naar hoofdcontent

15e doopdag

Onlangs schoot mij te binnen dat het 30 juli precies 15 jaar geleden is dat ik ben gedoopt. Natuurlijk dacht ik daar niet eerder aan zodat we dat op waardige wijze hadden kunnen vieren.

30 Juli waren we op fietsvakantie langs de Moezel.

Uitzicht over Moezel, fietsvakantie.

Ik zit op een bankje met een kapot ei in de rugzak, op fietsvakantie langs de Moezel.

De eieren die we de vorige dag meegenomen hadden voor de lunch, en die we waren vergeten, waren niet helemaal heel gebleven. Daar kwam ik net achter, daarom kijk ik lichtelijk hysterisch.


We fietsten langs talloze wijnplantages en dronken bier onder nog meer wijnranken. Ik zie er wat lodderig uit, terwijl ik maar een paar slokjes op had waarvan het bewijs op de foto staat, maar ik had toenemende last van mijn rechterbeen waarin een wespensteek zat.

We kwamen langs een unieke dubbele brug waar auto's en treinen overheen gaan.We scholen in een kerk voor de regen - een goede reden om een kerk binnen te gaan.


Vlak na de allersteilste plantage bleek voor ons een heus boudoir gereserveerd te zijn, waar ik het grootste deel van de tijd met mijn been omhoog lag. Kan een been, dat twee keer zo dik is, ontploffen? Al dat vocht moet toch ergens heen?

Hotelkamer die eruitziet als een bordeauxrood boudoir.

Hotelkamer die eruitziet als een bordeauxrood boudoir.

Hotelkamer die eruitziet als een bordeauxrood boudoir.


Mensen met een voetenfobie niet verder scrollen...

Mijn enkel was echt heel erg dik, en mijn voet ook. Uiteindelijk is alles na een week weggetrokken.


Mijn dikke been na een wespensteek.

Ach, als ik expres een leuke dag had mogen plannen zou het niet veel anders verlopen zijn...

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…