Doorgaan naar hoofdcontent

Favoriete muziek

Er is christelijke muziek maar er is ook muziek die aan het christen zijn raakt. Om het christenzijn heen wordt natuurlijk ook een hoop gezocht, gevraagd, getwijfeld en geschopt. Soms vanuit een gekwetst christenzijn, soms vanuit een andere hoek. Volgende week zaterdag kom ik daarop terug. Vandaag kies ik voor christelijke bands (met uitzondering van Stef Bos).

Twee van mijn favoriete bands zijn Trinity en Sons of Korah. Trinity is een nederlandse band die 'onnederlandse' muziek maakt. Luister maar. Bijvoorbeeld naar nowhere without you. Ik vind deze life-versie met Kinga Ban erg mooi. Of Extranjero, om in de mood te komen, latijns temperament. En ze hebben zelfs voor de koning en koningin mogen spelen! Hoe vet is dat.

Sons of Korah maakt muziek op basis van de psalmen. Psalm 117 All You Peoples All you Nations, muziek met een spaans temperament. Psalm 91 ademt een hele andere sfeer.

Psalm 51 vind ik heel erg mooi, heel diep ook. Voor katholieken een goede voorbereiding voor de biecht, en voor iedereen een contemplatie van onze zonden en het uitspreken naar de wens voor een schoon hart. Ook al zijn deze woorden voor sommigen te zwaar, ik ervaar het juist als een verlichting omdat ik weet dat God vergeving geeft. Als je dat (nog) niet ervaart is mijn tip, zoek naar iets kleins dat je iemand hebt aangedaan en vraag daarom vergeving, bij God en bij de persoon die het aangaat.

Van Stef Bos vind ik zo mooi het Lied van Ruth - My Land Is Jou Land. Dit lied gaat over landsgrenzen. Het is zuid-afrikaans/nederlands. In vrije zuidafrikaanse spelling:
"en ik weet jou volk is bang, voor ons wat anders is, maar ik zal bruggen bouwen, daar waar die afgrond is". 
"maar ik zal sterk wees en ik zal uberleef want ik wil naast jou staan, al sal dit moeilijk wees".
En als hekkensluiter Liefde van later, ook van Stef Bos. Tja ja, liefde... deze is voor mijn valentijn, snif, snotter... Echt zo mooi.
Volgende week zaterdag: 48 rozen?
Wat heeft dat te maken met muziek?

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…