Doorgaan naar hoofdcontent

Favoriete muziek

Vandaag twee liedjes, die aan het geloof raken maar het zijn geen christelijke liedjes. Als tweede bespreek ik 48 roses van Mariachi el Bronx, mexicaanse passie, en degene die me op dat spoor heeft gezet, Joris Linssen.

Het eerste liedje hoorde ik een tijd geleden in de auto, waardoor ik de tekst niet goed verstond. Ik neem me weleens voor naar een andere kerk te gaan maar doe dat meestal toch niet. Dit weekend hadden we zondag plannen waardoor ik niet naar de normale viering kon, maar wel elders naar de vroege viering. Mijn gedachtengang:

23.59 Ik ga toch maar niet naar de vroege dienst morgen.
 7.55  Draai me nog eens om.
 8.26  Schrik wakker.
 8.31  Als Bud naar beneden komt zegt hij tegen de badkamerdeur 'ga je toch naar de kerk?'
 9.19  Alle stoplichten zitten mee. Er komt een 45km voertuig voor me rijden. Ik zet de radio hard tegen de irritatie en de verveling. Ik hoor 'Take me to church', 'confess all my sins' en 'amen', de rest versta ik niet maar ik ben blij met zo'n positieve tekst en ik vind de muziek goed. 'Ga je mee naar de kerk', roep ik tegen de zanger.

Thuisgekomen google ik het nummer, Take me to church van de ierse zanger Hozier. De tekst blijkt een hele andere betekenis te hebben dan gezellig samen naar de kerk te gaan. Ik ben enigszins teleurgesteld maar probeer te begrijpen wat de schrijver met zijn kritische tekst bedoelt.

Take me to church
I'll worship like a dog at the shrine of your lies
I'll tell you my sins and you can sharpen your knife
Offer me that deathless death
Good God, let me give you my life 

Het blijkt een aanklacht tegen instituten, de kerk maar ook andere instituten. De uitleg op huis van belle vind ik goed, nodigt uit tot nadenken:
Je kunt ervoor kiezen daar op twee manieren naar te luisteren: afwijzend, omdat je het eng of naar vindt dat er tegen ‘jouw’ kerk of geloof gezongen wordt, of genadig: wat wil de zanger zeggen met de boodschap, wat zit erachter? Waarom wil iemand shockeren. Vervolgens is het ook aan jou of je het liedje daarna nog vaker luistert. 
Luister zelf naar de versie met balletdanser Sergei Polunin of een versie live bij Giel Beelen. Hier vertelt Hozier zelf over zijn album.

Dan naar 48 roses van Mariachi el Bronx, live  bij Jay Leno. Een lied vol latijns-amerikaanse passie, iets te vol. Dat is ook de reden dat ik de clip oversla, ik geloof het wel met al die lovers. Maar hij zingt met een aanstekelijke vrolijkheid over de 'confessional', de biechtstoel, zo anders dan de serieusheid en gene waarmee er in Nederland over gepraat wordt.

I've always been reckless and foolish with love
Always pushing my luck with the spirits above
My heart is not crazy, it's just too complex
And with four different lovers you don't get much rest
I've gone and created a mess

So please save some forgiveness for me
A man blinded by love can't think clearly
With four different lovers and 48 roses
I need a confessional that never closes.

Ik kwam op het spoor van deze muziek door Joris Linssen. Hij heeft zelf een band die muziek met een mexicaans temperament speelt. Dat, tegen de achtergrond van ons kikkerlandje. Als hollandse jongens met passie gaan Joris Linssen en zijn band naar Mexico om daar te spelen, waarvan de roadmovie met jou heb ik geleerd gemaakt is. Schuchter in het begin, maar ze zijn écht, ze spelen echt, ze voelen echt, en de mexicanen vinden het leuk. Als je het niet helemaal kunt kijken, kijk dan op 24 min naar het lied Caramba, of datzelfde lied bij Paul de Leeuw. Ai ai caramba, en tequila ook nog. Op 24:25 raakt hij even gauw de voeten van Maria aan... Wat wil je nog meer!

Op de pagina van Joris Linssen staan nog enkele nummers waaronder vuur.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…